Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БЕНК ЪФ ЧАЙНА ЗАМРАЗИ АКТИВИТЕ НА ИЗМАМНИК

Бенк ъф Чайна (Bank of China) е замразила активите на заподозрян в измама бизнесмен, обвинен, че със съучастието на банкови служители е отмъкнал 146 млн. юана (18 млн. щ. долара) от клон на банката. Скандалът стана публично достояние няколко дни след огромния успех на първоначалната публична емисия на държавната банка на борсата в Хонконг. Ръководство й обяви, че е работило заедно с правните органи, за да замрази използването на недвижими имоти и земя на стойност около 186 млн. юана на Ву Гуофанг, придобити с източените от банковия клон средства. В края на миналата седмица китайските власти потвърдиха, че са задържали Ву. Говорителят на Бенк ъф Чайна Ванг Чаовен изрази увереност, че нито дейността на банката, нито финансовите условия ще се влошат от този случай.
Коментарите на Ванг на практика са първата официална реакция на банковото ръководство на скандала. Той бе огласен от радио Хенан точно когато Бенк ъф Чайна празнуваше успеха си в Хонконг. Акциите й поскъпнаха с 15% на 1 юни - първият им търговски ден на тамошната фондова борса. Оказа се, че почти всеки шести жител на Хонконг (или общо около 1 млн. души) е подал заявка да купи от ценните книжа на втората по големина китайска кредитна институция, чиито активи са за близо 586 млрд. щ. долара. Борсовата регистрация донесе 9.7 млрд. щ. долара на Бенк ъф Чайна (срещу едва около 1.7 млрд. щ. долара, които привлече от първоначалната емисия на Гугъл, а това бе една от най-горещите оферти през 2004 година). Надпреварата за тези банкови книжа е поредният знак за растящото икономическо значение на Китай дори на фона на известна слабост на световните фондови пазари, която се наблюдава през последните седмици.
Бенк ъф Чайна е втората за последните девет месеца успешна борсова регистрация на местна държавна банка от голямата четворка, след като през октомври 2005-а Китайската строителна банка направи първоначална публична оферта също на борсата в Хонконг с общ номинал около 9.2 млрд. щ. долара. Огромните продажби последваха решенията на някои от най-мощните световни финансови институции, включително и щатските Ситигруп (Citigroup), Голдмън Сакс (Goldman Sachs) и Америкън Експрес (American Express), да похарчат милиарди долари за миноритарни дялове във водещите китайски държавни банки. Въпреки че те са затънали в корупция, измами и лошо корпоративно управление, инвеститорите, изглежда, залагат на решимостта на правителството да реформира финансовия сектор на страната, а борсовите емисии да създадат нови богаташи в най-бързо развиващото се световно стопанство. И макар че още много неща трябва да се променят, борсовата регистрация е гаранция за по-строг публичен контрол.
Готови или не, две от водещите китайски банки вече са сред най-ценните финансови институции на света по пазарна капитализация. Начело по този признак е Ситигруп с пазарна оценка около 240 млрд. щ. долара. Бенк ъф Чайна пък е оценена на над 105 млрд. щ. долара. Гарантите на офертата, сред които са Голдмън Сакс и швейцарската Ю Би Ес (UBS), съобщиха, че акциите са били толкова търсени, че те са получили заявки за над 34 млрд. щ. долара. В крайна сметка банката е продала 25.57 млрд. акции на борсата в Хонконг на цена по 2.95 хонконгски долара (38 щ. цента) едната. Сред най-ранните инвеститори в Бенк ъф Чайна са Ю Би Ес, английската Роял бенк ъф Скотланд (Royal Bank of Scotland) и Темасек холдингс (Temasek Holdings) от Сингапур, които придобиха около 10% от банковия капитал през 2005 година.
Измамата в Бенк ъф Чайна е била разкрита от самата банка още в края на 2005 година. В раздела Специални събития на борсовия си проспект ръководството е описало случаи на измами, включително и източването на 737 млн. щ. долара от клонове в южната провинция Гуангдонг, североизточната Хейлонгджианг и в столицата Пекин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във