Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бенк ъф Америка очаква "климатична война" между САЩ и Китай

След споровете за търговията, технологиите и капиталовите пазари, най-големите икономически суперсили ще търсят търговско надмощие по пистата "изменение на климата".

Към момента Китай е инвестирала два пъти повече средства от САЩ за енергиен преход. Данните отразяват периода 2010-2020 година.

Според Bank of America двата икономически хегемона ще се сблъскат по веригата за доставки, производствените политики на вътрешния пазар, закони, свързани с правата на човека и свързаните с въглерода търговски тарифи.

„Климатичната война“ между Вашингтон и Пекин ще последва техническата и търговската война, тъй като изменението на климата ще се превръща в доминираща икономическа и политическа тема през следващите десетилетия, казват експертите от Bank of America.

Икономистите от банката подчертават, че не става въпрос само за спасяването на планетата. Стратегиите за климата предлагат път към глобалното надмощие, тъй като тук е заложено много повече: икономическото въздействие може да достигне 69 трилиона долара през този век, а инвестициите в енергиен преход трябва да се увеличат до 4 трилиона долара годишно.

Напрежение между САЩ и Китай продължи и при управлението на президента Джо Байдън, след като държавният секретар Антъни Блинкен проведе кратки дискусии с китайски делегати в Аляска миналия месец.

Преди срещата на върха на Г-7 в Корнуол, Великобритания през юни, американски търговски представители заявиха, че групата от основните световни икономически сили ще трябва драстично да развие своите изследвания и сътрудничество в областта на науката и технологиите, за да се конкурира с Китай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във