Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Бенк ъф Америка" очаква глоба от 200 млн. долара

"Бенк ъф Америка" вероятно ще трябва да плати 200 млн. щ. долара глоба по текущото разследване в САЩ за употребата на неодобрени персонални устройства, твърдят запознати с въпроса лица. Сумата е аналогична по размер на наказанията, които регулаторните органи вече са наложили на банки от Уолстрийт за същите неправомерни деяни, допълват пожелалите анонимност източници. Официален коментар на "Бенк ъф Америка" няма.  

При огласяване на финансовите си резултати за второто тримесечие на 18 юли, кредиторът посочи разходи за 425 млн. щ. долара, свързани с "някои регулаторни въпроси". През миналата седмица банката призна, че е глобена с 225 млн. долара от финансовите регулатори за непочтени и подвеждащи практики по програмата за предплатени карти за разпределяне на обезщетения при безработица и за други безвъзмездни плащания по време на пандемията. 

От финансовите фирми се изисква да следят стриктно комуникациите, засягащи бизнеса им. Тази система, която вече е атакувана от нароилите се множество мобилни приложения за съобщения, бе затегната още повече след като компаниите изпратиха служителите си по домовете по време на пандемичния взрив от COVID-19. Разседващите проверяват едри акули от Уолстрийт, включително "Джей Пи Моргън Чейз", "Ситигруп" и "Голдмън Сакс груп". 

Глобата, която очаква "Бенк ъф Америка", бе огласена след като през миналата седмица "Моргън Стенли" съобщи, че очаква подобно наказание от регулаторите. В информацията се казва, че разход на стойност 200 млн. долара "е свързан със специфичен регулаторен казус, засягащ използването на нерегламентирани персонални устройства и на фирмените изисквания за регистриране на трансакциите".

На 15 юли главният финансов директор на "Ситигруп" - Марк Мейсън - информира, че е направил еднократна вноска в банковите резерви заради проверки на комуникациите. И че сумата е аналогична на "вече обявените от конкурентите".

В края на миналата година щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси и Комисията за търговия на фючърсни контракти глобиха с 200 млн. долара "Джей Пи Моргън Чейз". А агенция "Блумбърг" съобщи, че регулаторните органи са напът да "изтръскат" около 1 млрд. долара от петте най-големи американски инвестиционни банки заради пропуските им да контролират служителите, използващи неоторизирани приложения за съобщения. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във