Банкеръ Daily

Финансов дневник

Белият дом пусна указания за тавана на руския петрол 

Министерството на финансите на Съединените щати огласи на 9 септември ориентировъчни насоки за предложения ценови таван на руското черно злато, като акцентира върху документацията, необходима на частния сектор, за да се съобразява с програмата. Указанията са пуснати от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на финансовото ведомство и те задължават частните компании да спазват въпросния ценови лимит като изискват сертификат, че руският суров петрол е продаден на или под цената, зададена от Вашингтон съвместно с другите членове на Г-7. Тези напътствия са за застрахователните и финансовите фирми, изпълняващи ролята на посредници на международната търговия на суровината. 

Таванът за черното злато трябва да влезе в сила до 5 декември, а за петролните продукти - до 5 февруари 2023-а, в хармония със забраната на Европейския съюз на услугите, свързани с корабните товари на петрол и на рафинирани производни. 

Програмата "ще разчита на документацията и на процеса на атестиране, позволяващи на всяка страна по веригата за доставки на руски горива да покажат или потвърдят, че те са купени на или под ценовия таван", посочва в официално изявление OFAC, като предоставя и следните подробности:

- "играчите с регулярен директен достъп до ценова информация в нормалния ход на бизнеса, каквито са брокерите на суровини и рафинериите, трябва да пазят и споделят документи, показващи, че пратките руско черно злато са придобити на или под ценовия таван;

- фирмите, които нямат директен достъп до информация за котировките, трябва да изискват такава и, ако не могат да я получат, трябва да изискат потвърждение от потребителя, в което той се съгласява да не купува руски петрол над ценовия таван".

"Този процес трябва да създаде "спасително убежище" на дружествата, предоставящи услугите, от каквато и да било отговорност, че нарушават санкциите", посочва OFAC. В официалното изявление на службата се съдържа и предупреждение за някои "червени флагове", показващи евентуални нарушения на ценовия таван, включително отказ или нежелание за предоставяне на информация за котировките, необичайно благоприятни условия за плащане и индикации за манипулирани превозни документи. 

Указанията на Белия дом се появиха часове след като официални представители коментираха, че Русия би трябвало да има икономически стимул, за да се включи в програмата. Заместник министърът на щатското финансово министерство Уолис Адейемо подчерта на 9 септември, че ЕС и държавите от Г-7 държат около 90% от глобалния пазар на корабните застраховки, успоредно с огромен дял от услугите за финансиране и разплащания на пазарите на черно злато и петролни производни. Адейемо каза още, че Г-7 се старае да направи максимално разбираем за фирмите процеса за съобразяване с ценовия таван и същевременно да предвиди наказания, ако те се опитат да го заобиколят. Колегата му от ведомството Бен Харис допълва, че "съдействието на частния сектор е абсолютно необходимо за улесняването на тази търговия".

Facebook logo
Бъдете с нас и във