Банкеръ Daily

Финансов дневник

Белгийската банка KBC купува ОББ за 610 млн. евро

Белгийската финансова група КВС обяви, че е финализирана сделката, в която придобива банка ОББ и лизинговото дружество "Интерлийз". Групата става собственик на 99.9% от акциите на банката и на 100% от дружеството. Общата цена по сделката е 610 млн. евро. ОББ, и "Интерлийз" са собственост на National bank of Greece.

Според съобщението на белгийската група сделката ще се финансира със собствени средства. В България КВС е собственик на СИБанк и на ДЗИ.

Преди приключването на сделката ОББ, собственост на гръцката NBG, ще й плати извънреден дивидент от 183 млн. евро, което трябва да бъде одобрено от БНБ. Цената по сделката е съобразена с това плащане.

"Комбинацията между ОББ и Сибанк ще доведе до формирането на третата по големина на активите банкова група на българския пазар с пазарен дял от около 11%", посочват от КВС. По последни данни към септември ОББ е четвъртата по размер банка на пазара с активи за 7.1 млрд. лв., а СИБанк е с активи за 2.8 млрд. лв.

"Придобиването на ОББ ще ни даде възможност веднага да увеличим пазарния си дял както при кредитите, така и при депозитите. Значително ще засилим и затвърдим настоящата си позиция на българския пазар и ще имаме възможност да играем основна роля в подпомагането на местната икономика", коментира Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК.

Сделката подлежи на одобрение както от БНБ, така и от Комисията за финансов надзор, Националната банка на Белгия и съответно Европейската централна банка

Facebook logo
Бъдете с нас и във