Банкеръ Daily

Финансов дневник

Белчо Белчев подписва договора за приемане на България в МВФ

На днешния ден можем да си спомним за финансиста Белчо Антонов Белчев, дългогодишен министър на финансите (1976-1988, 1989-1990 г.) при управлението на Тодор Живков и на Андрей Луканов. Белчо Белчев умира на 29 март 2008 година в София.

През 1957 година завършва Висшия икономически институт "Карл Маркс" (днес УНСС), специалност "Финанси и кредит", след което работи като финансов инспектор. Преподавал е в същото висше училище от 1965 до 1972 година.

До 1976 година е първи заместник-министър на финансите, след което е министър на финансите във второто правителство на Станко Тодоров, в правителството на Гриша Филипов и Георги Атанасов и в правителството на Георги Атанасов.

През 1987 година Министерството на финансите е закрито и Белчо Белчев за кратко е посланик в Югославия (1988-1989 г.).

След Ноемврийския пленум на БКП през 1989 година, който освобождава Тодор Живков от най-високата длъжност генерален секретар в партията (и фактически в държавата), финансовото министерство е възстановено и Белчев отново е министър на финансите. Той запазва поста си в правителството и след смяната на Георги Атанасов - в първото и второто правителство на Андрей Луканов.

През този период страната изпада в тежка бюджетна криза и е принудена да преустанови обслужването на държавния външен дълг. Белчев ръководи и преговорите за членство на България в Международния валутен фонд, като през 1990 година във Вашингтон подписва нейното приемане.

Белчо Белчев ръководи делегацията и подписва от името на Република България създаването на Европейската банка за възстановяване и развитие в Париж през 1990 година.

Белчо Белчев е бил народен представител в VII, VIII, IX Народно събрание, мажоритарно избран народен представител от Българската социалистическа партия в VII Велико Народно събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във