Банкеръ Daily

Финансов дневник

ББР за "FinCen": Спазваме българското и международното законодателство

Българската банка за развитие излезе с позиция по повод изтеклите документи от финансовото разузнаване на САЩ, известни като досиетата "FinCen". 

В разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти е спомената Насърчителна банка (старото име на ББР - бел.ред)  като участник в сделка през 2016 г., определена като съмнителна. 

"Групата на Българска банка за развитие следва стриктна политика за предотвратяване на финансовите престъпления, изпирането на пари и финансирането на тероризма, съгласно изискванията на българското и международното законодателство", се подчертава в позицията на ББР. 

Уточнява се също, че в банката действат вътрешни правила и функционира специализирана служба, която извършва комплексни проверки на клиентите и осъществява комуникация с компетентните органи.

В разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти са замесени имената на три банки, опериращи в България. Паричните операции, маркирани като съмнителни, са в размер на над 60 млн. долара. България е представена и с големи частни клиенти Например чрез Ружа Игнатова и схемата One Coin. От няколко години Игнатова е в неизвестност, а в САЩ е с повдигнати обвинения за ръководител на финансова пирамида. 

Досиетата FinCEN разкриват информация за 29 трансакции на Игнатова между 2015 и 2016 г., през 13 банки и на обща стойност 139 млн. долара. За тези преводи има подадени два сигнала за подозрителност до американските власти.

Засега информацията е, че страната е спомената „в над 90 доклада, но като обекти със съмнителна активност са посочени само 11 фирми и лица с адреси в България“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във