Банкеръ Daily

Финансов дневник

ББР създава платформа за съвместно финансиране на проекти от региона

Министърът на икономиката Емил Караниколов и главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев

Уеб-базирана платформа ще дава възможност на банките за развитие от региона да представят свои проекти в различни области и да търсят съфинансиране за тях. Инициативата бе анонсирана от Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) по време на среща на представителите на банките за развитие от Балканите и Централна и Източна Европа. Системата ще позволи на тези финансови структури да обсъждат съвместни дейности и да обменят опит и добри практики.

По време на срещата пет нови институции се присъединиха към Меморандума за сътрудничество, подписан през миналата година. Така документът вече включва единадесет национални и многостранни банки за развитие от Хърватия, Унгария, Македония, Румъния, Босна и Херцеговина, Сърбия, Словения и България. Меморандумът дава възможност за реализирането на големи инфраструктурни проекти без натрупването на дълг от отделните правителства и чрез мобилизиране на ресурси от различни източници. Споразумението предвижда още обмен и популяризиране на най-добрите практики за финансиране на инфраструктурата, подобряване и развитие на търговията.

На форума "Пътища за партньорства", посветен на 20-годишнината на ББР, Мавродиев акцентира, че потенциалът на Югоизточна Европа е наистина голям, на някои от страните предстои присъединяване към ЕС и това означава възможност за ускорен икономически ръст. Той подчерта, че успешният пример на Плана „Юнкер“ за стимулиране на инвестициите, в периода 2021-2027 продължава с мащабната инициатива на Европейската комисия – програмата „InvestEU“. Очакванията за тази програма да генерира над 650 милиарда евро допълнителни инвестиции в целия ЕС.

"С участието си като прилагащи партньори в тази програма националните насърчителни банки могат да играят много важна роля, като финансира проекти в сектора на малките и средни предприятия, да помогнат за сближаване на икономиките на страните-членки", посочи главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие.

ББР заявява намерение за участие в Програмата „InvestEU” и гаранционния фонд към програмата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във