Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ББР събра държавните банки на Европа

Банковият надзор, капиталовите пазари, търговското право, разплащанията и политиките за развитие, са част от темите, обсъдени от Общото събрание на Европейската асоциация на публичните банки, което се проведе във вторник и сряда в София. Домакин на събитието беше Българската банка за развитие (ББР).

По време на форума бяха дискутирани и актуалните проблеми на банките, свързани със съвременните регулации и за отношенията им с Европейската централна банка.

На банковата среща присъстваха 42-ма представители на общо 90 финансови институции от Европа, работещи в сферата на публично-частните инвестиции. Сред които немската NRW, френската SFIL, финландската Munifin, унгарската Exim, както и хърватската HBOR. Участниците в асоциацията имат 15% пазарен дял в Европа, а общите им активи възлизат на 3.5 млрд. евро.

Специален гост на форума беше заместник изпълнителният директор на Европейския фонд за инвестиции Илияна Цанова, която представи на банкерите Инвестиционния план за Европа, известен като Плана "Юнкер".

"В някои части на Европа, и особено в нашата част на континента работата с Фонда за стратегически инвестиции е трудна. Проектите са малко и ефектите, които се очакват, в нашия регион не са постигнати", коментира изпълнителният директор на ББР Билян Балев. По думите му проблемите се коренят в качеството на проектните предложения, което не е на достатъчно високо ниво, а от друга страна, изискванията към фирмите, които кандидатстват, са твърде високи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във