Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ББР ще получи 500 млн. лв. за лек на поразения от вирус бизнес

Банката за развитие за втори път ще спасява фирмите

Сашо Чакалски с наградата на в."Банкеръ"

         

Държавата предлага да увеличи с 500 млн. лева капитала на Българската банка за развитие с идеята парите да се използват за оказване на помощ на малки и средни компании, изпаднали във финансово затруднение заради епидемията от коронавирус. Това стана ясно след разговори на министъра на финансите Владислав Горанов с представители на работодателски организации и синдикати.

Средствата от ББР ще се използват по две направления, поясни  Горанов. Първото е издаване на портфейлни гаранции към търговските банки, от които въпросните компании  са взели кредити. Вторият вариант за помощ е ББР временно да придобива част от капитала на закъсали финансово компании. Това ще става при условия за обратно изкупуване за същата цена и без право на дивидент за държавната банка. По този повод за "Банкеръ"  бившият шеф на банката Сашо Чакалски коментира:

„Взетите мерки за навременни, правилни и добре дозирани.  Банката за развитие има точно тази мисия – да подпомага държавната политика в областта на кредитирането на малкия и среден бизнес, допълни той.

Това ще бъде втората масирана намеса на бившата Насърчителна банка в подкрепа на застрашен бизнес. През 2009 г. банката плати вместо държавата около 250 млн. лв. за невърнат навреме Данък добавена стойност - проблем, възникнал заради действията на тогавашния  финансов министър Симеон Дянков. В ролята на груб фискалист и в условия на глобална финансова криза той бе забранил връщането на ДДС. Фирмите си получаваха вземанията по данъка в много редки случаи и то най-вече на приятелска основа. Тогава по инициатива на ръководството на ББР и след одобрение от  Дянков банката върна забавените пари и предотврати сигурни фалити на хиляди компании.Както е известно, изцяло държавната ББР е ръководена от бившия председател на КФН Стоян Мавродиев. Тя беше създадена, за да финансира приоритетно малкия и средния бизнес.

Другата мярка за подпомагане на бизнеса, която  беше обявена сега предвижда държавата да поеме за три месеца 60% от разходите за заплати на служителите на компании в криза, ако собственикът се ангажира да даде останалата част от сумата до пълния размер на заплатата, както и да не съкращава хора за определен период. За  тази помощ ще се кандидатства  пред Агенцията по заетостта.

Владислав Горанов отбеляза, че не може  държавата през фиска  да замени реалната икономика. Според него тези  мерки  предлагат баланс между това стопанският живот да продължи и първите засегнати от кризата компании да получат достатъчно подкрепа.

Финансовият министър  каза още,  че не е ясно колко дълго ще продължи кризата и това също налага бюджетните  средства да се използват внимателно. Горанов отбеляза, че последната заповед на здравния министър  позволява голяма част от стопанската дейност да продължи. В това число са строителството, услугите, банковата и застрахователната дейности и други.

Горанов не изключи в по-далечна перспектива да има промени в сроковете за плащане на данъци и осигуровки. Предстои в Министерството на финансите да се открие и гореща телефонна линия, на която фирми могат да подават данни за забавени суми от държавни и общински структури. Всеки сигнал ще се проверява, за да се разбере дали става дума за недоразумение, или действително има проблем, обеща финансовият министър.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във