Банкеръ Daily

Финансов дневник

ББР ще инвестира най-малко 15% от кредитния си портфейл в екологични проекти

Българската банка за развитие (ББР) ще инвестира най-малко 15% от кредитния си портфейл в екологични проекти, обяви главният изпълнителен директор Стоян Мавродиев по време на Годишния икономически форум за Централна и Източна Европа във Виена.

"Безспорен успех на ББР бе пилотната Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради", посочи Мавродиев. Благодарение на програмата бяха реновирани 2021 сгради в страната, което ще допринесе за значително намаляване на въглеродните емисии - с близо 309 хил. тона годишно. През следващите три години банката ще постави фокус върху "зелените" инвестиции, като ще подкрепя проекти за производството на чиста енергия от възобновяеми източници, декарбонизация, екологични иновации, зелена общинска инфраструктура и устойчиво земеделие.

"ББР ще подкрепи тези, които намаляват въглеродния си отпечатък и са еко ориентирани", допълни Мавродиев. За да сподели риска от несигурна възвръщаемост, банката планира да предложи гаранции и инструменти за споделяне на риска, както и дългосрочен заемен ресурс на компании в сектора.

Стоян Мавродиев поясни, че банките за развитие в Европа ще имат ключова роля в зелената инвестиционна програма на Европейската комисия, ЕИБ и националните правителства. За стимулиране на екологичното развитие на икономиката и енергетиката ще бъдат направени и промени в националните законодателства.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във