Банкеръ Daily

Финансов дневник

ББР ще финансира фирми за изграждане на фотоволтаични централи

Българската банка за развитие обяви нова програма, с която ще финансира изграждането на фотоволтаични централи за нуждите на бизнеса. Новият финансов продукт е в отговор на растящото притеснение на компаниите от цената на тока у нас и в Европа, и повишеното търсене на електроенергия. Превключването на бизнеса към слънчева енергия е работещо решение в контекста на изчерпващите се невъзобновяеми източници и заложените от ЕС цели за постигане на въглеродна неутралност, казват от банката.

ББР ще кредитира мощности под 1 МW/p, като отпусканите заеми могат да са до 95% от стойността на соларните централи, чрез които фирмите да намалят сериозно енергийните си разходи. Внедряването на соларни инсталации има както икономически, така и екологични ползи.

Условието е компаниите да са микро-, малки или средни предприятия, a заемите ще са със срок до 15 години. Фотоволтаичните системи, които ББР ще финансира, могат да бъдат за производство, което да покрива нуждите от ток, а също и за продажба.

Банката си поставя като дългосрочна цел подпомагането на зеления преход на националната икономика и увеличаването на дела на екологично чисти енергийни източници, тъй като 25 на сто от парниковите емисии в глобален мащаб идват от производството на електричество. Изграждането на мощности за зелена енергия е част от пакета мерки на Европейската комисия, включени в т.нар. „Зелена сделка“, чиято цел е намаляване на въглеродния отпечатък до 2050 година.

Междувременно ББР пусна и нова програма за финансиране на микро, малки и средни предприятия до 2.2 млн. лева. Програмата се движи от ББР Лизинг (дъщерно дружество на банката). 

Тя е насочена към преодоляване на негативните последици от пандемията Covid-19 и ще позволи на компаниите да се възползват от облекчени условия за финансиране, по-дълги срокове на изплащане и намалени изисквания за самоучастие.

Лизинговото финансиране по програмата е до 2.2 млн.лева. То е предназначено за закупуване на нови и употребявани производствени машини и оборудване, товарни автомобили и транспортни средства, строителна и земеделска техника. Изискванията за самоучастие са 0% при лизинг на транспортни средства и 5% за останалите типове активи.  

Сроковете за изплащане също са преференциални – в зависимост от вида на закупувания актив, те варират между една и осем години. Компаниите могат да кандидатстват за финансиране до края на 2021 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във