Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ББР се прочисти от Стоян Мавродиев

Бившият главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие вече не е част и от управлението на нейните дъщерни дружества. Тоталното прочистване от Мавродиев отне около месец и половина, след като още в началото на април то бе разпоредено от премиера Борисов заради отпускането на кредит в размер на 75 млн. лв. към колекторска фирма.

Проверка на "Банкеръ" в Търговския регистър установи, че Стоян Мавродиев е заличен в четири дружества от орбитата на ББР. Заедно с него е отстранен и неговият приближен Румен Митров. Позицията си в банката и нейни дъщерни дружества запазва само Николай Димитров, който е кадър на банката отпреди ерата "Мавродиев".

По-впечатляващо е, че новото ръководство е променило и модела, създаден от Мавродиев, при който той, Митров и Димитров бяха окупирали изцяло управленията на дъщерните дружества на ББР, вземайки сами всички решения. Сега се вижда, че в бордовете на фирмите сателити на държавната банка са записа изцяло нови хора плюс един човек от борда на ББР, който очевидно ще има функцията да ги контролира.

Например в

"Национален гаранционен фонд"

са изпълнителният директор на ББР Живко Тодоров, Тодор Тодоров и Захарина Тодорова. За Живко Тодоров вече сме писали, че бе привлечен от Първа инвестиционна банка, където бе финансов директор. За Захарина Тодорова се знае, че е началник Управление „Кредитни линии” в Българската банка за развитие и отговаря за привличането и управлението на кредитни и други улеснения от международни финансови институции, както и за въпросите, свързани с държавни помощи. Налична информация за Тодор Тодоров няма, а съвпаденията във фамилиите на тримата се предполага, че са случайни. 

Живко Тодоров е представителя на ББР и в дъщерното й дружество

"ББР Лизинг".

В борда на фирмата са още Емил Вълканов и Антония Добрева. Според наличната информация за Вълканов той е експерт в лизинга преди това е бил "ОББ Интерлийз" и "ПроКредит Банк". Антония Добрева е главен кредитен експерт в банката. Тя е и съпруга на Кирил Добрев от БСП.

"ББР факторинг"

е другия сателит с подменено ръководство. В него присъстват двама изпълнителни директори на банката - Николай Димитров и Панайот Филипов, който бе привлечен в ББР от Българската агенция за експортно застраховане. Последният човек в управлението на "ББР факторинг" е Георги Лилянов. Той също е смятан за експерт в областта, тъй като е работил във фирмата EFG Factors S.A., която е 100% собственост на гръцката Eurobank EFG. Там Лилянов се е занимавал с изкупуване на търговски вземания, чрез което фирмите биха могли да увеличат оборотния си капитал.

Иначе Панайот Филипов ще контролира и работата на

"Микрофинансираща институция ДЖОБС".

В борда на фирмата влизат още Ивана Цанева и Ангелина Ангелова.

"Микрофинансираща институция ДЖОБС" нашумя покрай специалния си продукт за микро фирми, потърпевши от кризата. В началото на пандемията компанията обяви условията за финансова подкрепа - цената на финансирането е  до 10% лихва и 0.5% такса. Още тогава "Банкеръ" писа, че  стандартните кредити на ББР за оборотни средства в размер до 150 000 евро са отпускани с годишна лихва от 7.99 процента.

Тази подкрепа за най-малките в бизнеса е била обект и на депутатско питане към икономическия министър и принципал на ББР Емил Караниколов.

Емил Караниколов започва отговора си с промяната в ръководството на ББР, като казва, че една от основните задачи на новия мениджърски екип ще бъде изготвянето на обективна оценка за дейността на банката и дъщерните й дружества, в това число и на МФИ "ДЖОБС". Заедно с това задачата е и да се предприемат "конкретни мерки за преодоляване на констатирани при оценката недостатъци и слабости".

Министърът отбелязва, че не би искал да изземва правомощията на ръководствата на ББР и на дъщерните му дружества. Оценката на обявената кредитна програма на МФИ "ДЖОБС" ще бъде направена от банкерите и бизнеса и ако тя бъде негативна, със сигурност ще последват корекции в нея.

В отговора си Караниколов изтъква, че идеята на МФИ "ДЖОБС" е осигуряване на ликвидност на стартиращи компании, които нямат обезпечения и по тази причина са затруднени в получаването на кредити от търговските банки. Отпусканите кредити по тази програма са с 24-месечен гратисен период и за тях не се изискват обезпечения, каквито са налице при отпускането  на банкови кредити, и то в момент, когато част от търговските банки в България са замразили кредитирането си за бизнеса.

Той акцентира, че на практика МФИ "ДЖОБС" ще кредитира клиенти, на които достъпът до нормалното банково кредитиране е силно редуциран именно поради липса на обезпечение, необходимост от дълъг гратисен период и стартираща бизнес дейност с нулеви или близки до нулата баланси.

 

Безлихвените кредити

Одобрените безлихвени кредити до 4 500 лева за граждани сега са на стойност 10 989 500 лв., а средната стойност на един заем е 4200 лв., съобщи Българската банка за развитие (ББР). Постъпилите искания към днешна дата са 6719. От тях са потвърдени 2586, още 2703 са в процес на обработване, а останалите чакат да бъдат разгледани. Две трети от исканията са направени от хора, работещи на трудов договор. Останалата част са заявки от представители на голямата група на т.нар. "самонаети".

Програмата за гарантиране на безлихвените кредити цели да подпомогне работещи, които са в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които временно не могат да полагат труд в условията на извънредно положение. Те имат възможността да получат безлихвени заеми до 4 500 лева, които се отпускат наведнъж или на три транша от по 1500 лева. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. По заемите няма да се дължат такси, комисиони и неустойки.

Партньори на ББР по тази програма към момента са 7 търговски банки, които приемат документи за безлихвени кредити - Общинска банка, Инвестбанк, Интернешънъл асет банк, Първа инвестиционна банка, Алианц банк, Търговска банка Д, Уникредит Булбанк. 


1000 лв. Нов начален Онлайн Казино Бонус от efbet


Facebook logo
Бъдете с нас и във