Банкеръ Daily

Финансов дневник

ББР предоставя финансиране за фотоволтаични централи

"Българска банка за развитие" АД ще финансира изграждането на фотоволтаични централи за нуждите на бизнеса, съобщиха от кредитната институция. Новият финансов продукт е в отговор на растящото притеснение на компаниите от цената на тока у нас и в Европа, и повишеното търсене на електроенергия. Превключването на бизнеса към слънчева енергия е работещо решение в контекста на изчерпващите се невъзобновяеми източници и заложените от ЕС цели за постигане на въглеродна неутралност.

"Българска банка за развитие" ще кредитира мощности под 1 МW/p, като отпусканите заеми могат да са до 95% от стойността на соларните централи, чрез които фирмите да намалят сериозно енергийните си разходи. Внедряването на соларни инсталации има както икономически, така и екологични ползи.

Условието е компаниите да са микро-, малки или средни предприятия, a заемите ще са със срок до 15 години. Фотоволтаичните системи, които ББР ще финансира, могат да бъдат за производство, което да покрива нуждите от ток, а също и за продажба.

Банката си поставя като дългосрочна цел подпомагането на зеления преход на националната икономика и увеличаването на дела на екологично чисти енергийни източници, тъй като 25 на сто от парниковите емисии в глобален мащаб идват от производството на електричество. Изграждането на мощности за зелена енергия е част от пакета мерки на Европейската комисия, включени в т.нар. „Зелена сделка“, чиято цел е намаляване на въглеродния отпечатък до 2050 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във