Банкеръ Daily

Финансов дневник

ББР посреща директорите на 14 банки в Междубанковата асоциация на Китай и страните от ЦИЕ

На 3 и 5 юли ББР ще посрещне директорите и висшите служители на 14 банки, членуващи в Междубанковата асоциация на Китай и страните от Централна и Източна Европа.

"Българска банка за развитие" АД ще бъде активен участник в програмата на Седмата годишна среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай в рамките на механизма 16+1, на която страната ни е домакин през тази година.

На 3 и 5 юли ББР ще посрещне директорите и висшите служители на 14 банки, членуващи в Междубанковата асоциация на Китай и страните от Централна и Източна Европа. На срещите в НДК ще бъдат подписани Програма за сътрудничество за периода 2018-2020 г. и Споразумение за сътрудничество за изграждане на капацитет и споделяне на опит. Това са първите официални документи на Асоциацията след учредяването й през ноември миналата година в Будапеща.
Дейността на Междубанковата асоциация на Китай и страните от ЦИЕ ще бъде представена от главния изпълнителен директор на "Българската банка за развитие" АД Стоян Мавродиев по време на мащабния бизнес форум, който ще се проведе на 7 юли в НДК.
В Междубанковата асоциация на Китай и страните от ЦИЕ членуват 14 банки за развитие и търговски банки, сред които ББР, Китайската банка за развитие, банки от Чехия, Хърватска, Словения, Черна гора, Латвия, Литва, Македония, Унгария, Румъния и Сърбия.
Сътрудничеството с тях ще позволи на ББР да разшири инструментите си чрез участие във финансирането на публични и публично-частни инфраструктурни проекти.

Българският износ за Китай през последните десет години се увеличи седем пъти и Китай се превърна в наш втори по големина експортен партньор сред страните извън Европейския съюз. Има възможност за по-нататъшно разширяване на българския износ за Китай и по-конкретно на продукти, с които нашата страна е известна в Азия. Пример за това са селскостопанските и хранителни продукти, етеричните масла и козметичните продукти от тях, вино и минерална вода.

Приветстваме китайските компании, които са заинтересовани да навлязат на пазара на ЕС, да установят в България свои производствени бази и развойни центрове, отбелязват от Министерството на икономиката. Достъпът до финансиране е от съществено значение за осъществяването на успешни бизнес проекти. В тази връзка министърът на икономиката Емил Караниколов подчерта като важно сътрудничество на "Българска банка за развитие" АД с китайски финансови институции. През 2017 г. ББР и Китайската банка за развитие са сключили кредитно споразумение за подкрепа на съвместни инвестиционни проекти на стойност 80 млн.евро. През миналата година ББР е договорила 50 млн. евро и от Ексим Банката на Китай за финансиране на българския бизнес и също така води преговори за осигуряване на финансов ресурс с Индустриалната и търговска банка на Китай, след първото кредитно споразумение сключено през 2016-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във