Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ББР подписа споразумение с китайска банка

В рамките на посещението на българската делегация в Китай, водена от заместник-министъра на икономиката и енергетиката Красин Димитров, бе подписано Споразумение за сътрудничество между Китайската Ексимбанка и Българската банка за развитие, целта на което е насърчаване на инвестициите за китайски и български предприятия, съобщиха от МИЕ.

Споразумението ще формулира широка рамка на сътрудничество между българската и китайската финансови институции, което беше определено единодушно от двете страни като добро начало за ефективно партньорство. Нещо повече, то ще стимулира подкрепата и насърчаването на инвестициите в двете страни – Китай и България.

Това споразумение ще допринесе за привличане на китайски инвестиции в България и ще даде възможност за осъществяване на бъдещи съвместни проекти в сектори, важни за България и с потенциал за развитие, като електрониката, машиностроенето, земеделието, хранително-преработвателната промишленост, автомобилостроенето, заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров при подписването на споразумението в централата на Ексимбанка.

На срещата бяха обсъдени и конкретни финансови инструменти, които ще бъдат предоставени за преференциално кредитиране на инфраструктурни и транспортни проекти, начини за участие на българската страна в програмата от 10 млрд. щатски долара, предвидена за инвестиции в страните от Централна и Източна Европа във формат 16+, както и отделна схема за финансиране на приоритетни проекти за двете страни. Зам.-министър Красин Димитров обсъди и специална форма за финансиране на малки и средни предприятия, в която Китайската ексимбанка да предоставя ресурс на Българската банка за развитие, без да начислява печалба.

Изпълнителният директор на Българска банка за развитие Иван Христов акцентира върху важността на едно такова споразумение: "За нас е много важно установяването на сътрудничество с Китайската ексимбанка, за да може не само да финансираме съвместно проекти от взаимен интерес, но и да почерпим от нейния богат опит и практика".

Китайската Ексимбанка, със седалище в Пекин, е основана през 1994 г. Тя е собственост на китайското правителство и е под директното ръководство на Държавния съвет. Нейната основна цел е подкрепа на търговската дейност, вноса и износа и чуждестранните инвестиции на Китай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във