Банкеръ Daily

Финансов дневник

ББР обяви начало на процедурите по програмата за кредитиране на бизнеса

Началото на процедурите по програмата за подпомагане на бизнеса чрез отпускането на кредити, гарантирани от Българската банка за развитие. Държавната банка пусна покана до търговските банки, които следва да си партнират в нея в програмата "за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малки и средни предприятия (МСП), пострадали от извънредната ситуация и епидемията от СOVID-19".

Българска банка за развитие е в готовност да предостави портфейлни гаранции до 1.6 млрд. лв., покриващи до 80% от главниците по отпуснатите кредити с максимален общ размер от 2 млрд. лева.

ББР очаква търговските банки да заявят участие до 12 май. От търговските банки, проявили интерес, се очаква да заявяват размера на портфейлната гаранция, която да им бъде предоставена от държавната, прогнозен размер на съществуващите кредити, които ще бъдат включени в гаранцията, както и прогнозен размер на новото финансиране по програмата.

До участие в ползването на гаранцията се допускат всички търговски банки, като ББР следва да сключи индивидуални споразумения с всяка от банките.

За обезпечаването на антикризисните мерки, управлявани от ББР, правителството увеличи капиталът на държавната банка със 700 млн. лева. За програмата за подкрепа на бизнеса ще се насочат 500 млн. лева.

Останалите 200 млн. лв. са за обезпечаването на безлихвените кредити до 4500 лв., които се отпускат на граждани, прекратили работа или които са в неплатен отпуск. Четири банки вече отпускат такива кредити -  "Интернешънъл Асет Банк“,  "Първа инвестиционна банка",  "Общинска банка" и "Инвестбанк".

Общо 12 банки заявиха желание да участват по тази схема. С останалите осем предстои ББР да сключи индивидуално споразумение. Това са "Алианц банк", Банка ДСК, "Обединена българска банка", "Райфайзенбанк", "Търговска банка Д", "Уникредит Булбанк", "Централна кооперативна банка" и "Юробанк България" (Пощенска банка).

Facebook logo
Бъдете с нас и във