Банкеръ Daily

Финансов дневник

ББР няма да се приватизира, влиза в комисията за ревизията

"Има такъв народ" вече не застават зад идеята за приватизация на Българската банка за развитие, която е била на номинирания за премиер в първия проектокабинет Николай Василев. Това стана ясно от изказване на депутата от БСП Румен Гечев след експертна среща между левицата и ИТН на тема икономика и финанси. Разбра се също, че никой няма намерение да увеличава данъците за бизнеса.

Междувременно обаче стана ясно, че ББР ще бъде приоритет за комисията за ревизия на предишната власт, оглавена от Мая Манолова. Именно Гечев призова държавните регулатори и контролните институции чрез свои представители да обяснят пред комисията как са проспали крупни неща като хазарта, „Автомагистрали“ и ББР.

Разкритията за меко казано спорни практики в Банката за развитие бяха една от емблемите на служебния кабинет на ген. Стефан Янев и икономическия министър Кирил Петков. Още в първите си дни като министър Петков разри, че 8 фирми са получили близо 1 млрд. лв. под формата на кредити от ББР.

Ще припомним, че с кредити за над 140 млн. лв. са финансирани дружествата "Слънчев ден" (по онова време на Георги Гергов), "Благоевград БТ", подопечна на Пеевски и "Роудуей кънстракшън", свързана с Румен Гайтански-Вълка. 

В следващата група са компаниите със заеми за над 115 млн. лева. Това са "Маркет инвестмънт" и "Интернешънъл инвестмънтс". В третата група - със заеми от по над 60 млн. лв. - са "Параходство БМФ" на братя Домусчиеви, "Транспект" и "Инса Ойл" на Георги Самуилов.

Икономическият министър неведнъж потвърди, че някои фирми са пряко или косвено свързани с Делян Пеевски, Румен Гайтански, братята Кирил и Георги Домусчиев и Георги Самуилов.

Стигна се до сагата с назначенията на нов Управителен и Надзорен съвет на банката, а паралелно се разбра и че в годините назад е имало месеци, в които заплатите на управителите на Българската банка за развитие са стигали 60 000 лева. Практика, за която се твърди, че вече е прекратена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във