Банкеръ Daily

Финансов дневник

ББР може да съфинансира проекти по инициативата "Три морета"

Българската банка за развитие може да съфинансира проекти по инициативата "Три морета". Това стана ясно по време на експертна дискусия в рамките на втория ден от срещата на върха и бизнес форума, които се провеждат в София.

ББР е акционер клас "А" в Инвестиционния фонд "Tри морета" с парична вноска от 20 млн. евро. Като акционер кредитната институция планира да съдейства на всяко българско дружество, когато кандидатства пред фонда.

"Българската банка за развитие е инструментът на българското правителство за въвеждането на инструменти за икономическо развитие и подпомагане за растежа на бизнеса. Тази инициатива е добър шанс за нас да подпомогнем бизнеса, който представи добри проекти в секторите инфраструктура, енергетика и дигитализация. Можем да съфинансиране проекти с много инструменти", посочи София Касидова, ръководител "Стратегически анализи и развитие" в Българска банка за развитие 

ББР, която е водещ организатор на форума на високо равнище в София, ще насърчава приоритетно зелени, дигитални и екологични проекти. Финансовите инструменти, споменати от София Касидова, са инвестиционни и оборотни заеми, гаранционни програми и дялови инвестиции.

Модератор на форума бе главният икономист на банката Илия Лингорски.

В отговор на въпрос от Лингорски председателката на Надзорния съвет на Инвестиционния фонд "Tри морета" и ръководител на Полската банка за развитие Беата Дашинска-Музичка заяви, че над 600 млрд. евро инвестиции ще са необходими до 2030 г. в страните от инициативата "Три морета". И то само, за да се подобри инфраструктурата и да е съизмерима със Западна Европа. За да се опита да отговори на тази необходимост, фондът, който разполага с 1 млрд. евро капитал, е отворен за нови акционери, извън банките за развитие от инициативата. 

Целта, която си поставят акционерите, е тази сума да набъбне между 3 и 5 млрд. евро. Голямата амбиция е чрез тези средства да се привлекат до 100 млрд. евро допълнителни инвестиции от частни партньори. Идеята е освен чрез държавните бюджети, проектите да се финансират и чрез финансови институции, пенсионни фондове, фондове за дялови инвестиции. 

Беата Дашинска-Музичка съобщи, че фондът води разговори с такива институции от Канада, Финландия, Япония и Южна Корея.

Очаква се САЩ ще увеличи финансирането си в страните от инициативата "Три морета", обяви Мишел Царняк от Международната корпорация за финансиране на развитието. Корпорацията се явява Банката за развитие на Съединените щати. През октомври 2020 г. например Бордът на Корпорацията за финансиране на международното развитие реши да внесе 300 млн. долара в Инвестиционния фонд "Три морета".

"Регионът на Централна и Източна Европа е критично важен за външната политика на САЩ. Надявам се съвсем скоро да можем да обявим допълнителна подкрепа за фонда "Три морета", посочи Мишел Царняк.

Представителят на базирания във Вашингтон Атлантически съвет Ян Бжежински акцентира, че подкрепата на САЩ към инициативата се изразява и от администрацията на президента Джо Байдън, и от Демократическата и от Републиканската партия. Той съобщи, че Конгресът на САЩ подготвя ново законодателство, което ще разшири мандата на Съединените щати да инвестират в дигиталната инфраструктура на страните от инициативата "Три морета". Ян Бжежински очаква дипломатическата и финансова подкрепа на САЩ да бъде взета за пример от страни като Германия и други водещи западни демокрации.

В своето обръщение към участниците в панела икономическият министър Кирил Петков напомни предложението да се създаде втори фонд, обвързан с инициативата "Три морета", който да бъде специално фокусиран върху иновациите. 

Инвестирането в големи инфрастуктурни проекти би било безсмислено, ако не подкрепя конкретни бизнес инициативи. В този смисъл би трябвало тези модерни технологии да бъдат използвани за създаването на иновации в индустрии на бъдещето, като например биотехнологии, подчерта Петков.

Той посочи също, че първият ден от срещата на върха не е преминал само в разговори и са се сключили някои важни сделки. Например бе подписано споразумение, с което американската компания Linden Energy придобива 50% от "Овергаз Инк".

Видеообръщение към панелистите направи и американският министър на търговията Джина Раймондо, която даде заявка, че търговските отношения между САЩ и региона на Централна и Източна Европа ще се засилят в следващите години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във