Банкеръ Daily

Финансов дневник

ББР може да финансира автомобилната индустрия

„Направихме анализ и можем да  финансираме автомобилния бранш. Той е важен за българската икономика, защото регистрира ускорен, устойчив растеж и има потенциал за развитие. Секторът следва тенденциите за декарбонизация и строгите норми за по- чист въздух и по-малко емисии“. Това каза София Касидова - ръководителят на „Стратегическо и устойчиво развитие“ на „Българска банка за развитие“ АД. Кредитната институция представи своите възможности за финансиране в рамките на международната конференция Automotive & Mobility Forum Southern and Eastern Europe 2022, която се провежда в „Интер Експо Център София“.

Организатор на събитието е „Аутомотив Клъстер България“ съвместно с Adam Smith Conferences UK. На форума присъстват представители на водещи автомобилни компании от Южна и Източна Европа, а основни теми на дискусиите са автомобилният софтуер, бъдещето на автономните автомобили, „свързана“ мобилност в дигиталната ера, дигитализация на производствените процеси и много други.

По думите на София Касидова кризите в световната икономика, свързани с пандемията, войната в Украйна и климатичните промени, също определят основните посоки на развитие на автомобилната индустрия, която първа ускори електрификацията.

„ББР също подкрепя тези политики и предлага финансиране за зелена енергия. Банката подпомага изграждането на фотоволтаични централи за нуждите на бизнеса в отговор на растящите цени на електричеството“, допълни София Касидова.

Според нея революцията в автомобилния сектор е започнала с развитие на „чистия транспорт“ (електромобилите), финансирането на който заляга и в целите на „Българска банка за развитие“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във