Банкеръ Daily

Финансов дневник

ББР и Планът за възстановяване - в дневния ред на парламента

Трима водещи представители на служебното правителство ще бъдат изслушвани в парламента в четвъртък. Премиерът Стефан Янев ще изнесе информация пред депутатите в какво финансово и икономическо състояние е заварил държавата. Неговото изслушване е по искане на БСП и Корнелия Нинова.

Ще припомним, че служебният кабинет изготви актуализация на бюджета, която премина през Тристранния съвет на социалните партньори и очаква гласуване на правителствено заседание, за да бъде внесена в Народното събрание.

Вицепремиерът Атанас Пеканов е поканен в пленарната зала от Мая Манолова и група народни представители. Той ще говори за Плана за възстановяване и устойчивост, промените направени от служебния кабинет по плана и готовността за внасяне в Европейската комисия.

Засега само Нидерландия и България не са внесли окончателни планове за възстановяване на икономиката в Брюксел. Самият Атанас Пеканов поиска консултации с политическите сили в парламента, тъй като ЕК иска планът да бъде внесен от редовно правителство, а и трябва да бъдат поети дългосрочни ангажименти, свързани с въглищните райони и върховенството на закона.

Икономическият министър Кирил Петков също ще бъде изслушан от депутатите. Темата на неговото изслушване е състоянието на Българската банка за развитие и стратегия за развитието й с основна мисия да помага на малките и средни предприятия.

Както "Банкеръ" писа, в сряда стана ясно, че "Има такъв народ" вече не застават зад идеята за приватизация на Българската банка за развитие, която е била на номинирания за премиер в първия проектокабинет Николай Василев.

Междувременно се разбра, че ББР ще бъде приоритет за комисията за ревизия на предишната власт, оглавена от Мая Манолова. Разкритията за меко казано спорни практики в Банката за развитие бяха една от емблемите на служебния кабинет на ген. Стефан Янев и икономическия министър Кирил Петков. Още в първите си дни като министър Петков разри, че 8 фирми са получили близо 1 млрд. лв. под формата на кредити от ББР. Икономическият министър неведнъж потвърди, че някои фирми са пряко или косвено свързани с Делян Пеевски, Румен Гайтански, братята Кирил и Георги Домусчиев и Георги Самуилов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във