Банкеръ Daily

Финансов дневник

ББР е с оперативна печалба от 19.5 млн. лв. през първото тримесечие

Нетна печалба в размер на 19.5 млн. лв. отчита „Българската банка за развитие“ АД за първото тримесечие на газе година, съобщиха от кредитната институция.

В резултат на новото стабилно управление банката повишава ефективността си и бележи ръст в своята директна кредитна дейност. Само за първите три месеца на тази година ББР е отпуснала 81 нови кредита и лизингови сделки на обща стойност 17.7 млн. лева на малки и средни предприятия. Заемите са по новите кредитни продукти в подкрепа на редица сектори, сред които хотелиерството и ресторантьорството, инвестициите в зелена енергия, както и новите програми за оборотно финансиране без обезпечения.

Продължава усилено и индиректната подкрепа на ББР през търговските банки в страната. За първото тримесечие по програма „Възстановяване“ са отпуснати кредити за над 80 млн. лв. към близо 300 микро-, малки и средни предприятия.

Финансовите резултати показват ръст на оперативния доход на банката, който е 27.8 млн. лв. в сравнение с 3.1 млн. лв. за същия период на 2021-а. Същевременно намаляват административните разходи, които са с малко над една четвърт (с около 2.2 млн. лв.) по-малко от първото тримесечие на миналата година.

„Българска банка за развитие“ продължава да поддържа високо ниво на ликвидност, съобщиха от кредитната институция.

И през първото тримесечие на тази година ББР остава отлично капитализирана, като продължава да е банката с най-високо ниво на адекватност на базовия собствен капитал от първи ред – 36.82%, отново над регулаторните изисквания.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във