Банкеръ Daily

Финансов дневник

ББР е отпуснала 60 кредита в размер над 5 млн. лв. за три години

"Българска банка за развитие" АД е отпуснала 60 броя кредити на стойност над 5 млн. лева. За четири от тях като допълнително обезпечение са издадени застрахователни полици от "Българска агенция за експортно застраховане". Данните са за периода 1 август 2017 г. - 30 март 2020 г., става ясно от писмен отговор на министъра на икономиката Емил Караниколов на депутатски въпрос.

Караниколов напомня, че е разпоредил извършването на щателна проверка на процедурата и условията, при които е сключен договорът за кредитиране на "Св.Георги Груп" ЕООД от "Българска банка за развитие". Министърът уверява, че след приключване на проверката ще даде информация за бъдещите действия на банката по този договор.

Именно заради отпускането на този кредит премиерът Бойко Борисов разпореди отстраняването на предишния управителен съвет на ББР начело със Стоян Мавродиев. Засега новите лица в ръководството на банката са бившият финансов директор на ПИБ Живко Тодоров и изпълнителният директор на БАЕЗ Панайот Филипов. В УС на ББР засега остават подгласниците на Мавродиев - Румен Митров и Николай Димитров, които обаче също се очаква в даден момент да бъдат освободени. 

Антикризисни мерки

Прогнозите са, че до края на седмицата Българската банка за развитие ще сключи договор с 12 банки за отпускане на безлихвени кредити на хората, останали без доходи. Необходимото за кандидатстване за заем ще бъде лична карта и бележка от работодател, че съответният човек е в неплатен отпуск.

Кредитите ще бъдат на стойност до 4500 лева. Гратисният период за погасяване е от 6 до 12 месеца, а крайният срок за кандидатстване - 20 юни. Срокът за връщане на кредита е до 5 години.

В рамките на две седмици следва ББР да завърши и програмите за гарантиране на заеми за бизнеса. 

За обезпечаването на тези мерки правителството увеличи капитала на ББР със 700 млн. лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във