Банкеръ Daily

Финансов дневник

ББР договори 50 млн. евро от Китайската Ексим банка

Президента на КЕБ Лиу Лиенгъ и председателя на Надзорния съвет на ББР Атанас Кацарчев.
S 250 4e9a9575 9683 494f 9681 bbd9da527c61

Българска банка за развитие (ББР) ще получи 50 млн. евро кредит от Китайската Ексим банка (КЕБ) за финансиране на българския бизнес. Кредитното споразумение бе подписано днес, 28 септември, от председателя на Надзорния съвет на ББР Атанас Кацарчев и президента на КЕБ Лиу Лиенгъ.

Срокът на заема е 5 години, а договорените средства ще бъдат използвани за подпомагане на български предприятия, за финансиране на търговски операции, както и за насърчаване на икономическите отношения между България и Китай.

Това е първият договор за заем между Българска банка за развитие и Китайската ексим банка, след като през април 2014 г. в Пекин двете институции Сключиха споразумение за финансово сътрудничество, което предвижда съвместно финансиране на ключови проекти или области.

Китайската Ексим банка е държавна финансова институция, основана през 1994 г. Основният фокус на дейността й е подкрепа за вноса и износа на Китай, подпомагане на местните компании в изпълнение на задграничните им проекти и насърчаване на международното икономическо сътрудничество и търговия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във