Банкеръ Daily

Председателят на Сметната палата:

ББР, ДКК и "Монтажи" не се управляват, както трябва

Цветан Цветков

Предстои Сметната палата да публикува одитен доклад, свързан с Българската банка за развитие и други държавни фирми под шапката на Министерството на икономиката. Това стана ясно от думите на председателя на държавния одит Цветан Цветков. 

Одитният доклад вече е готов, но преди публикуването му той трябва да бъде одобрен от борда на Сметната палата. "ББР е еднолично акционерно дружество с принципал Министерство на икономиката. Ние проверихме как министърът на икономиката е упражнявал тези надзорни функции, които са му вменени със закона. И при този одит се вижда, че тези дружества не се управляват, както трябва. Потвърждава се една теза от преди 30 години, че държавата не е много добър собственик", обясни в телевизионно интервю Цветков.

И БНБ обяви преди дни, че е започнала целева надзорна проверка в Българската банка за развитие. Причината според централната банка е безпрецедентната ситуация на публичен конфликт между ръководството и акционера на ББР.

Този конфликт се създаде около информацията за големи кредити, отпуснати от ББР в последните години. На 1 юни служебният икономически министър и принципал на ББР Кирил Петков свика извънреден брифинг, на който обяви, че Управителният съвет на институцията отказва да предостави информация за кредитните досиета на одитния комитет. Петков съобщи, че ще сезира БНБ, тъй като според него това е нарушение на Закона за независимия одит.​ От ръководството на ББР излязоха с опровержение, че УС на ББР е предоставил подробна финансова информация на членовете на новия Одитен комитет.

По информация на Кирил Петков с кредити за над 140 милиона лева са финансирани дружествата „Слънчев ден“, „Благоевград БТ“ и „Роудуей кънстракшън“. Следващата група са компании със заеми за над 115 милиона лева. Това са „Маркет инвестмънт“ и „Интернешънъл инвестмънтс“. А „Параходство БМФ“, „Транспект“ и „Инса Ойл“ са в третата група със заеми от по над 60 милиона лева. Петков неведнъж каза, че някои фирми са пряко или косвено свързани с Делян Пеевски, Румен Гайтански, братята Кирил и Георги Домусчиев и Георги Самуилов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във