Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ББР: банка за развитие на едрия бизнес

Сградата на ББР на жълтите павета години наред не помръдва от това състояние.

Почти 70% от заемите в директния кредитен портфейл на Българската банка за развитие са за едър бизнес. Това показват данните към 30 септември, които ни подсигуриха служители на трезора. По този начин рухва митът за банката, призвана да насърчава средния и дребния бизнес в страната. Простите сметки показват, че заемите за няколко на брой компании надхвърлят 450 млн. от общо 650 млн. лв. директен кредитен портфейл. В случая става въпрос за директно кредитиране, а не за средства, отпуснати през други банки, с които ББР има договори.

В челната четворка на облажилите се е "Адванс пропъртис" - с 49 млн. лв., следвано от други "оперативно интересни" фирми - "Булгартабак" (с малко по-малка сума) и "Водстрой 98" - с около 40 млн. лева. Според работещи в банката най-скандален е кредитът от 26 млн. лв. за "София Аутлет Център" (зад "Метро Младост"). Това всъщност е рефинансиране на лош заем на "Райфайзенбанк България", чиято мотивировка е, меко казано, спорна. "Молове ли ще спасяваме, или родна икономика ще развиваме?", питат служителите. Те подозират, че има скрит страничен материален интерес у ръководството на банката по този случай.

Служителите на ББР и особено тези, които бяха отстранени малко след идването на новото ръководство, назначено от кабинета "Орешарски", са особено доволни от разкритията, които "БАНКЕРЪ" направи преди месеци за рязкото вдигане на заплатите на "доверени" хора в банката. Въпреки че управителният съвет на Държавния трезор реагира бурно отрицателно, ни бяха показани данни, които доказват тезата за заплати на секретарки, доближаващи 3000 лева. Асистентките на изпълнителните директори взимат по 2500 лева. Рекордьорка сред техническия персонал е шефката на протокола, която взима 4000 лв. месечно. На негодуванието на основните служители към подобни възнаграждения на спомагателния персонал шефовете обяснявали, че мотивът бил "работа със секретна информация". Експертите и кредитните инспектори да не би да боравят с несекретна информация, разсъждават здравомислещите. И посочват като пример, че началникът на отдела по продажбите взимал 3500 лева. Едновременно с това обаче аналитикът на банката, който формулирал идеите за развитието й, вземал 6500 лева.

Под особена юрисдикция били и изпълнителните директори на Държавния трезор. След публикацията на "БАНКЕРЪ" за рекордните заплати и обезщетения, които са си уредили, те взели спешни мерки, като засекретили договорите си за възлагане на управление. Въпреки това изтече информация, че предвиденото в тях обезщетение при освобождаване без предизвестие се равнява на 12 месечни брутни възнаграждения. Излиза, че при уволнение поради "превишаване на правомощията им, от което са настъпили вреди за банката, или при предоставяне на съзнателно изопачена информация за състоянието на банката" техните прегрешения струват 12 заплати. Та това не е наказание, а награда, коментират служители на банката. И питат: "Изопачена  информация за състоянието на банката ли са предоставяли на хората изпълнителните директори при обиколките си из страната през миналата година под патронажа на скрития депесар - тогавашния финансов министър Петър Чобанов?"

През това време са се раздавали огромни кредити на корпорации. А управлението по риска, което е в сърцевината на други банки,  в ББР се свежда само до получаване на информация за "политическите решения" за кредитиране, коментират потърпевши.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във