Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БАВАГ ЩЕ ПЛАТИ 675 МЛН. ДОЛАРА ЗА ФАЛИТА НА РЕФКО

Австрийската банка Баваг (Bank Fuer Arbeit und Wirtschaft) се е съгласила да плати 675 млн. щ. долара и да сътрудничи на следователите от САЩ, които разнищват фалита на американската брокерска фирма Рефко. Съгласно споразумението си с щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси и с федералната прокуратура Баваг ще предложи обезщетение на акционерите на щатския брокер, сред които е и фирмата за частен капитал Томас Ейч Лий партнърс. Нейните инвестиции в Рефко буквално се стопиха, когато два месеца след първоначалната публична емисия на акциите си брокерът фалира. Комисията за ценни книжа и фондови борси съобщи, че между потърпевшите ще бъдат разпределени 338 млн. щ. долара.
Ролята на Баваг в провала на Рефко лъсна, след като ръководството й обяви през октомври 2005 г., че бившият й главен изпълнителен директор Филип Бенет е укрил от инвеститорите на брокера дългове в размер на 430 млн. щ. долара. Прокурорът от Ню Йорк Майкъл Гарсия заяви, че е решил да не внася съдебен иск срещу банката в отговор на нейната готовност да сътрудничи при разследването при аферата.
Според условията на сделката с прокуратурата австрийците са признали, че са помогнали на Бенет да покрива загубите си в периода от 2000 до 2005-а, като всяка година са му отпускали по 250-300 млн. щ. долара заем. В периода 2000-2004 г. Баваг на практика е притежавала 47% от Рефко и е взела (директно и индиректно) 952 млн. щ. долара от продажбата на дела си през август 2004 година. Австрийската банка на свой ред също е получавала помощ от Бенет да укрива собствените си загуби от инвестиции.
Джон Шон Кофи, юрист от правната кантора Бърнстейн Литовиц, заяви, че вътрешните документи, до които се е добрала фирмата му, ще дадат значим тласък на съдебния процес срещу гарантите на борсовата емисия на Рефко - Голдмън Сакс, Бенк ъф Америка и Креди Сюис, срещу одитора на брокера Грант Торнтън и срещу бивши мениджъри на Рефко.
Сделката представлява огромно облекчение за собствениците на Баваг, защото проправя пътя за продажба на банката. От 6 юни споразумението освобождава и представеното от австрийското правителство покритие в размер на 900 млн. евро. Очаква се и инжекция на свеж капитал от 450 млн. евро, обещан от няколко австрийски банки и застрахователни групировки. През последните седмици кандидатите за покупката на Баваг оредяха заради много въпросителни и неуредени въпроси. Например австрийската Ерсте банк (Erste Bank) и местната застрахователна групировка Винер щетише (Wiener Staedtische), които бяха заявили интерес за обща оферта за покупка, миналия месец заявиха, че не са готови за сделка. Неотдавна пък Дойче Постбанк (Deutsche Postbank) бе спомената като кандидат за пощенската спестовна банка на Австрия (PSK), която Баваг купи през 2000 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във