Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бащата на изкуствения интелект Алън Тюринг e лицето на новата банкнота от 50 лири

Алън Тюринг е лицето на новата британска банкнота от 50 лири. Тюринг е разпознат като бащата на изкуствения интелект, който помага на Великобритания да спечели Втората световна война, допринасяйки за разбиването на кода на шифровъчната машина "Енигма" на нацистка Германия. 

Очаква се банкнотата да влезе в обращение през 2021 г. На нея ще бъде изобразена и машината на Тюринг, чрез която е разбит кодът на "Енигма". На банкнотата ще има препратки към академичния му труд - таблици и математически формули от негова разработка от 1936-а година за изчислимите числа.

Включен е и цитат от Тюринг относно увеличаването на интелигентността на машините: "Това е само предварителна представа на това, което предстои, и само сянката на онова, което ще бъде".

Макар че важността на работата на Тюринг и основите, които той положи, стават все по-очевидни с времето, това се отнася и за личните му проблеми. 

През 1952 г. той е съден за хомусексуалност, което по това време все още се смята за престъпление във Великобритания. Тогава Алън Тюринг избира да бъде подложен на химическа кастрация с инжекции с женски хормони, вместо да отиде в затвора. В последствие се самоубива с цианид на 41-годишна възраст през 1954 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във