Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БАРКЛЕЙЗ СЕ ОКОПА В РУСИЯ

Английската банка Барклейз (Barclays Bank) приключи рекордна за банковия сектор на Русия сделка по покупката на 100% от руската Экспобанка за 745 млн. щ. долара. Англичаните са подписали на 3 март споразумението за транзакцията с руския холдинг Петропавловск финанс, в чиято структура е влизала новата им придобивка. Цената надвишава четири пъти собствения капитал на руския кредитор, който към 31 декември 2007-а е бил в размер на 186 млн. щ. долара. Това е най-високото досега съотношението между стойност на сделката към собствения капитал, при което чужденци са купували руски банки. Предишният рекорд е принадлежал на Абсолют банка, погълната преди година от белгийската групировка Ка Бе Се груп (KBC Group) - тогава коефициентът е бил 3.8. Преди три седмици пък френската Сосиете Женерал (Societe Generale) приключи покупката на контролния пакет от акции на Росбанка - цената надхвърли 3.3 пъти собствения капитал на руската инвестиция. Средният коефициент на търговия с книжата на руските банки на борсата в края на 2007-а е бил 2.5, а в момента се е понижил до 2.1, по информация на руския вестник Коммерсант.
Преговорите с англичаните за Экспобанка са започнали преди осем месеца и през този период в тясно сътрудничество с банковото ръководство е била направена пълна юридическа проверка. От Барклейз обещават да развият в новата си придобивка пълна гама от банкови услуги за физически лица, дребен и среден бизнес и за крупни компании, които отговарят на кредитните критерии. В момента английската финансова институция, която е трета по пазарна капитализация на Острова (след Ейч Ес Би Си и Роял бенк ъф Скотлънд), предлага услуги на повече от 27 млн. клиенти в 50 страни по света.
Към 1 октомври 2007-а основаната през 1994 г. Экспобанка е заемала 91-во място в местната банкова класация по размер на собствения капитал и 75-то място по сума на чистите си активи. Има 32 клона на територията на Русия. Экспобанка е била управлявана на паритетен принцип от собствениците си - председателя на съвета на директорите Кирил Якубовски, члена на директорския борд Андрей Вдовин и основателите на английската компания за добив на злато Пийтър Хамброу майнинг - Пийтър Хамброу и Павел Масловски. Бившите вече акционери се надяват да останат членове на съвета на директорите и след преструктурирането на банката. Главният й изпълнителен директор Сергей Радченков също очаква да запази поста си.
След покупката на Экспобанка Барклейз става поредната задгранична кредитна институция, която възстановява дейността си в Русия, след като финансовата криза в бившата комунистическа държава от 1998-а я прогони от руския пазар. Тогава, в резултат на огромните загуби от резкия срив на местните борси и прекратеното обслужване на държавния дълг, своите поделения редуцираха Ситигруп, Креди Сюис, Ю Би Ес и Моргън Стенли. А Лиймън брадърс, Джей Пи Моргън, Голдмън Сакс, Мерил Линч и Номура се изтеглиха изцяло от Русия, макар че през последните няколко години отново откриха своите представителства там. Сделката за Экспобанка е част от стратегията на Барклейз за по-мащабно присъствие на развиващите се пазари, където има високи темпове на икономически растеж. Според разчетите английските инвестиции в руската банка ще се изплатят до 2011 г. и ще започнат да носят печалба. Транзакцията трябва да бъде одобрена от руския банков контролен орган и се очаква да приключи до лятото на тази година. След това Экспобанка ще стане част от поделението Барклейз Глоубъл ритейл енд къмършъл бенкинг (Barclays GRCB), управлявано от Ахмед Хизер Хан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във