Банкеръ Daily

Ханс-Валтер Петерс:

Банковите сливания в Европа са неизбежни

Трансграничните сливания в европейския банков сектор стават все по-необходими, като се имат предвид рисковете от отслабени финансови институции в еврозоната. Това заявява ръководителят на германската банкова асоциация Ханс-Валтер Петерс в интервю за бизнес изданието Handelsblatt, публикувано във вторник (11 юни). Според Петерс няма друг начин за засилване на банките във валутния съюз. "Сделките по сливания и придобивания ще бъдат нещо позитивно. Силните европейски банки означават силна европейска икономика", подчертава той. 

Ханс-Валтер Петерс акцентира, че през последните дванадесет месеца много от водещите европейски банки са загубили около една четвърт от пазарната си капитализация в условията на ниски лихвени проценти, докато техните конкуренти в САЩ са били в по-добра ситуация. Това по думите му означава, че американските трезори получават достъп до повече транзакции.

Ръководителят на германската банкова асоциация е отказал да коментира дали германски банки ще бъдат погълнати от американските си конкуренти. "Банките в САЩ имат по-голям основен пазар у дома, в който да растат, докато придобиването в Европа би било скъпо начинание", отбелязва все пак Петерс, като посочва, че подобни сделки "не са на дневен ред". 

Handelsblatt пояснява, че повод за интервюто са новините около най-голямата германска банка Deutsche Bank. Преговорите за сливане с Commerzbank вече се провалиха, но спекулациите за продажбата на Deutsche Bank продължават. Правителството в Берлин подкрепя "операцията", тъй като евентуално обединение ще доведе до намаляване на разходите и по-голямо съвместно влияние.

Facebook logo
Бъдете с нас и във