Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Банковите гиганти наказват големите вложители

"Комерцбанк" удря клиентите с негативни лихви

Втората по големина германска банка "Комерцбанк" (Commerzbank) планира скоро да въведе отрицателни лихви по депозитите на най-големите си корпоративни и институционални клиенти, като по този начин обезкуражи поддържането на големи суми по влогове в трезора. Тази нетрадиционна мярка е в отговор на въведената през лятото от Европейската централна банка отрицателна лихва по депозитите.

Commerzbank е първият голям кредитор в еврозоната, който ще предприеме подобен ход, за да облекчи тежестта на решението на ЕЦБ. През юни базираната във Франкфурт институция обяви, че банките ще трябва да плащат отрицателна годишна лихва от - 0.1%, за да държат парите си по сметки в централната банка, а през септември увеличи този процент до - 0.2 на сто. Решението бе въведено с цел финансовите институции да засилят кредитната си дейност, вместо да трупат огромни депозити.

Негативната лихва по влоговете няма да важи за физическите лица, както и за малките и средните предприятия.

Все още няма яснота за това какъв ще бъде размерът на отрицателните лихви, които банката планира да наложи на по-големите си вложители, но от Commerzbank уверяват, че ще преговарят за това с всеки един от най-важните си клиенти. Много вероятно е този процент да бъде сходен с негативния лихвен процент, който Commerzbank, подобно на други банки в еврозоната, трябва да плаща за съхраняване на резервите си в Европейската централна банка.

Въвеждането на отрицателни лихвени проценти обаче се приема доста противоречиво в Германия, тъй като домакинствата и фирмите предпочитат да съхраняват спестяванията си в сигурни и стабилни сметки при ниски лихви, отколкото да инвестират в акции или облигации. Най-голямата германска банка "Дойче Банк" (Deutsche Bank) също обмисля да предприеме подобен ход, но все още не е взела окончателно решение.

В други държави обаче тази практика вече се прилага. Така например швейцарската "Креди Сюис" (Credit Suisse Group AG) преди няколко месеца въведе негативна лихва по депозитите във всички валути за големите си клиенти. Британската "Ейч Ес Би Си" (HSBC Holdings) се подготвя да направи същото, като оповести плановете си да таксува вложителите с депозити за над 10 млн. евро. Засега обаче от финансовата институция се въздържат да приложат тази практика и наблюдават как това се отразява на конкурентите им, които вече  въведоха подобни мерки.

Някои американски кредитори като "Голдман Сакс Груп" (Goldman Sachs Group Inc.), "Джей Пи Морган Чейс" (J.P. Morgan Chase & Co.) и "Бенк ъф Ню Йорк Мелън" (Bank of New York Mellon Corp.) също изненадаха своите клиенти, като им съобщиха, че ще налагат такси за големите депозити в евро.

Франк Кьолер, главен изпълнителен директор на най-голямата кооперативна банка в Германия Sparda-Bank Berlin, заяви в края на октомври, че като се има предвид настоящата политика на ЕЦБ, отрицателни лихвени проценти не трябва да се изключват като възможност и в потребителското банкиране. Но според Германската банкова федерация жестоката конкуренция между банките ще ги възпре да наложат негативни лихви на по-дребните клиенти.

Германските банкери нееднократно предупредиха, че решението на ЕЦБ може да доведе до нежелани последици, като например да навреди на дребните спестители. Досега финансовите институции се опитваха да сведат до минимум допълнителните разходи, които трябва да плащат, за да депозират пари в ЕЦБ, за да не прехвърлят тежестта върху големите си корпоративни клиенти.

По всичко изглежда, че сега най-големите финансови гиганти в света променят същността на традиционното банкиране, за да се адаптират към политиките на централните банки. И ако отрицателните лихви по депозити се превърнат в норма за финансовия свят, то това може силно да обърка банковия сектор не само в Европа...

Facebook logo
Бъдете с нас и във