Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банковите дилъри вече са под домашен надзор

В сложната COVID-19 обстановка, когато голяма част от банковия персонал работи от домовете си, финансовият бранш предприема безпрецедентни стъпки да надзирава служителите си и да предотвратява незаконни действия. Търговците в банки като "Барклейз" са задължени да доказват, че работят в отделни помещения от своите съквартиранти. Банкерите на "Моргън Стенли" използват лаптопи, при които всяко натискане на бутон се регистрира. Кредитори, сред които и "НатУест груп", изискват от търговците да обновяват всеки ден информацията за местоположението си и да записват видеоконтактите си.    

Подновеното настъпление на заразата в Европа, наложило забраната за лондончани да гостуват на други семейства и затворило по домовете парижаните, предполага, че подобен дистанционен контрол ще продължи доста дълго. Пандемията вече принуди служителите от звената, следящи спазването на нормативите, да се учат в крачка как да осъществяват задълженията си. И след като първоначално облекчиха някои правила по надзора, за да позволят на търговците да работят от домовете си, днес те очакват "кухненските" маси да се следтя точно толкова стриктно колкото и търговските зали.  

Залозите за банките са високи. Използването на вътрешнофирмена информация, манипулациите и незаконната употреба на собствените сметки увеличават рисковете когато дилърите са сами в къщи. А след цяло десетилетие на усилия да върнат загубеното при предишни търговски скандали доверие, финансовият сектор трябва да докаже, че не е забравил уроците и си е взел поука от тях. От септември 2012-а до септември 2017-а банките са изплатили 375 млрд. щ. долара под формата на глоби за слаб контрол, сочи анализ на Борда за пазарни стандарти FMSB.

Празните небостъргачи

Предвид разпространяващата се пандемия от коронавируса, гъсто населените офиси на финансовите компании вероятно ще останат затворени и през тази зима. Което, в частност за Великобритания, означава, че около 1.1 млн. души, които работят във финансовия бранш, ще работят от домовете си, респ. ще трябва да бъдат контролирани дистанционно.

Нещата в областта на този необикновен за сектора вид надзор са се подобрили значително след първоначалния хаос при първия пандемичен взрив. Тогава безпрецедентните пазарни колебания предизвикаха лавина от предупреждения, които, в някои случаи, направиха невъзможно прилагането на правилата. Сигналите за наложителни проверки и контрол на търговските операции са скочили с над 600% за някои глобални пазарни играчи през първите три месеца на годината, по данни на "Грийнуич асошиейтс". Просто защото много фирми не са били в състояние да спазват нормативите. 

Дистанционните мерки

Отслабените мерки след първоначалния пандемичен шок и постепенното въвеждане на нов подход за контрол от разстояние помагат за овладяване на хаоса, а фирмите започват да пренастройват надзора и да пренасочват персонал за изясняване на пропуските и същевременно за въвеждане на "наблюдение" над "домашните" офиси.  

Финансовите компании започват да регистрират всеки разговор и да проверяват корпоративните имейли за подозрително съдържание. В много банки търговците получават право да внасят заявки само ако нарежданията на клиента идват от лицензирано устройство. Телефонните разговори започват да се записват, както и посещениеята в баните. Шефовете на търговски звена на американски банки в Лондон, пожелали анонимност, пък са получили нареждане всеки член на екипите им да описва търговските си действия в записан разговор. Електронните сделки трябва да се извършват чрез оторизирани канали за комуникация, които могат да се съхраняват и впоследствие да се одитират.  

Необичайни главоболия

Освен че работата от вкъщи изисква прехвърлянето на рутинни служебни практики в необичайна среда, тя създава и маса главоболия на служителите, следящи за спазването на правилата. И особено на младите търговци, работещи от кухненските си маси със съквартиранти от различни банки, както и на семейства, които без да искат чуват служебните разговори на партньорите си. 

Физическото отсъствие от офисите създава и културни предизвикателства. Просто защото работата изведнъж става по-различна, а регулациите - по-маловажни. 

Не е за пренебрегване и заплахата от технологиите на домакинствата. Неотдавнашно проучване на консултантската компания CAPCO показа, че приложението на "Амазон" Alexa и Nest на "Гугъл" представляват сериозен риск за хората, работещи от жилищата си. Поради което някои фирми вече са забранили на служителите си да използват непроверени канали за връзка, включително Zoom, в опит да гарантират, че служебните разговори се контролират.

Предвид очертаващата се липса на ваксина срещу COVID-19 в близко бъдеще, разходите за надзорни технологии от разстояние са напът да скочат до 1.5 млрд. щ. долара в световен план през идната година, по оценка на "Грийнуич асошиейтс". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във