Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банковият мораториум ще важи до 30 юни и ще покрива всякакви кредити

БНБ до дни ще разгледа предложенията на търговските банки за въвеждане на мораториум за спиране или отсрочване на плащанията по банкови кредити. Ситуацията около реда, по който банките ще го прилагат обаче, започва да се изяснява.

Вече е ясно, че вноски по всякакви кредити ще могат да се отсрочват при условие, че длъжниците са обслужвали редовно заемите си до 1 март, без закъснение над 30 дни. Отсрочките ще се отнасят за всички видове кредити - и за потребителски, и за ипотечни.

"Кризата влияе негативно почти на всички в икономиката, така че не сме ограничили субектите", обяви в неделя председателят на Асоциацията на банките и главен изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов и разясни, че доказването на обстоятелствата около затрудненията, вследствие на ограничителните мерки, ще става по различни начини. 

Той определи механизма като "една подадена ръка за няколко месеца". Надеждата му обаче е след това гражданите и фирмите да си стъпят на краката и да продължат напред.

"Това, което сме разработили за отсрочване на задължения по кредити за фирми и граждани, ще даде възможност да достигнат до нов погасителен план, според който през определен период от време ще имат възможност да не погасяват или само главница, или и главница, и лихва, и целият срок на техния кредит ще се отложи с периода на отсрочването", заяви Андронов пред БНР. 

Мораториумът ще важи до 30 юни. "Не е  необходимо сега всички да се втурнат, особено в този период. По-скоро нека да се консултират с банките и заедно да изберат графика и момента", съветва банкерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във