Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банковият гигант HSBC ще съкрати 35 000 служители

Банковият гигант HSBC планира да съкрати 35 000 работни места или 15% от персонала си като част от план за драстично намаляване на разходите. Кредиторът планира и продажбата на активи в размер на 100 млрд. долара, като намали размера на своята инвестиционна банка и обнови бизнеса си в САЩ и Европа.

Банката, която отдавна не е достатъчно конкурентна, се опитва да се справи с поредицата от предизвикателства, свързани със забавянето на растежа на основните й пазари, китайската коронавирусна епидемия и излизането на Великобритания от Европейския съюз. "Целта ни е да сведем сегашните 235 000 служители до 200 000 през идните три години", заяви Ноел Куин, временно изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор пред "Ройтерс".

Най-голямата европейска банка отчете спад на печалбата от близо една трета до 13,35 милиарда долара преди данъци за 2019 г., далеч под средната прогноза от 20,03 милиарда долара. Според съобщенията, в Съединените щати, където банката не е постигнала добри резултати от години, HSBC ще затвори около една трета от своите 224 клона и ще се насочи само към международни и по-заможни клиенти.

В стремежа си да опрости структурата на групата HSBC ще комбинира своето банкиране на дребно с глобални частни банкови операции, за да създаде един от най-големите бизнеси за управление на богатството в света. Банката също така ще намали обхвата на продажбите си като акцентира главно върху трансакциите на капиталови пазари. Въпреки че ще реинвестира част от парите, спечелени от съкращенията, през 2022 г. HSBC планира да намали и разходите, възлизащи на 31 милиарда долара.

От HSBC заявиха, че продължаващата коронавирусна епидемия е повлияла значително на нейния персонал и клиенти и ако това продължи в дългосрочен план ще доведе до намаляване на приходите и до увеличаване на лошите кредити, тъй като веригите за доставки са прекъснати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във