Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БАНКОВИ ОБЕДИНЕНИЯ В ГЕРМАНИЯ

На 24 юни немският кооперативен банков гигант Де Ге Банк (DG Bank) и по-дребният му местен конкурент Ге Зет Банк (GZ Bank) постигнаха съгласие да продължат работата по планираното сливане помежду им. Това стана след седемдневни яростни препирни около оценката на сделката и дяловото участие на всеки от бъдещите партньори в съвместното предприятие. Накрая двете банки се споразумяха за обединение между равни (50:50). Новата финансовокредитна институция ще се нарича Де Зет Банк (DZ Bank) и ще бъде шеста по размер на активите в Германия.
Договорът е огромен успех за Ге Зет Банк, която има два пъти по-малко активи от съперника си. Той обаче не е неравностоен, като се има предвид, че от началото на годината, когато се заговори за сливането, финансовата институция заздрави позициите си на пазара на кооперативни банкови услуги. В същото време финансите на Де Ге Банк отслабнаха катастрофално след шоковото увеличение на рисковите провизии и спада на оперативните приходи. Сливането между двете кредитни институции ще е най-значимото по рода си обединение в немския банков сектор от 1997 г. насам, когато бе създадена Хипоферайнсбанк (HypoVereinsbank) - втората по големина банка на Германия.
Сделката е продиктувана от растящия натиск върху кооперативните банки (които контролират около 20% от местния пазар) да се обединят, за да устоят на мощната конкуренция на останалите играчи в пренаселения банков сектор на страната. И Де Ге и Ге Зет в момента работят като централни банки, като предоставят клирингови и разплащателни услуги на местните кооперативни кредитни институции. Освен това бъдещите партньори се състезават с частни финансови институции в областта на инвестиционните банкови услуги.
Междувременно четвъртата по големина търговска банка на Германия - Комерцбанк (Commerzbank), потвърди в началото на седмицата, че води преговори с други кредитни институции за евентуалното обединение на ипотечния си бизнес с техния. Засега не са оповестени конкретни резултати от разговорите. Но немският седмичник Шпигел писа в понеделник, че три от четирите най-големи търговски банки на страната се готвят да слеят ипотечните си операции и да образуват нова ипотечна банка с общи активи от 250 млн. евро. Нейните акции ще се търгуват на фондовата борса.
Банкови анализатори коментират, че дори да бъде обявена официално, подобна сделка би имала ограничен ефект върху цените на акциите на участващите в нея банки. Просто защото ипотечните операции не са основна дейност за никоя от тях. Но подобно мероприятие би имало смисъл за Дрезднер Банк (Dresdner Bank). След като бе погълната от застрахователя Алианц (Allianz), най-добрият вариант би бил да се търси някаква комбинация за ипотечното й поделение Дойче Хип (Deutsche Hyp), което глътна огромни рискови провизии миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във