Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банкови гиганти ощетили германската хазна с 10 млрд. евро

Някои от най-големите световни банки са ощетили германската хазна с над 10 млрд. евро. Това съобщи в. “Зюддойче цайтунг” .

Става въпрос за над 20 чужди банки, опериращи и на немския финансов пазар. Сред тях са JP Morgan, Morgan Stanley, HSBS, UBS, BNP Paribas и много други с централи в САЩ, Великобритания, Швейцария, Франция и Австралия. Те са въртели така наречените гешефти Cum-Ex, чрез които се заобикаля фискът, като не се плащат данъци върху дивиденти.

Германия вече е стартирала процедура, за да си върне отклонените милиарди. От журналистическото разследване става ясно, че миналата година финансовото министерство на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия е купило диск от информатор, който е получил вероятно между 2 и 5 млн.евро. Срещу такива суми въпросното министерство и в миналото е купувало дискове с тайна банкова информация. Впоследствие бяха разкрити много германски граждани с банкови сметки зад граница, предимно в Швейцария. Там те са влагали милиони, върху които не са плащали данъци или такива върху лихвите. Така държавата събра милиарди евро.

“Зюддойче цайтунг” цитиран регионалният министър на финансите на провинция Северен Рейн-Вестфалия Норберт Валтер-Борянс. Според него закупеният диск съдържал “ценна информация за вършени измами” на общо 100 банки, над 20 от които чужди.  “Банките не бива да разчитат, че тази информация ще отлежава в чекмеджетата ни. Нашите данъчни проверяват стриктно всичко подозрително – без значение на лица и финансови институти”, категоричен е министърът.

Според “Зюддойче цайтунг” редица от разобличените банки вече са приели да сътрудничат на германските власти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във