Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банковата консолидация в Испания набира скорост

Втората по големина банка на Испания "Банко Билбао Биская Аргентария" (БББА) води преговори за обединение с по-дребния си местен конкурент "Сабадел" - поредното доказателство, че консолидацията на испанския банков сектор набира сила. БББА потвърди разговорите със "Сабадел" на 16 ноември - денят, в който обяви, че продава щатския си бизнес на американския холдинг за банкови и финансови услуги "Пи Ен Си файненшъл сървисиз груп" за 11.6 млрд. щ. долара в брой. Пазарната капитализация на "Сабадел" е 2.3 млрд. евро, а на БББА - 24.5 млрд. евро.   

В момента Испания и Италия са най-активните европейски държави на пазарите за банкови сливания и поглъщания, които стават особено наложителни под натиска на пандемията. През септември "Каиша банк" се съгласи да купи "Банкиа" - сделка, от която ще се роди най-големият испански кредитор. Испанският банков първенец "Сантандар" пък обяви през миналата седмица, че закрива почти една трета от клоновете си в Испания. 

Преговорите на БББА във връзка с "евентуално обединение" със "Сабадел" са одобрени от борда. Започнала е и проверка за оценка на финансовото състояние и на риска и са назначени консултанти. Засега обаче няма финално решение дали ще се стигне до сливане на двете кредитни институции. Не са посочени и условията за евентуална сделка.

Акциите на "Сабадел", които през последната година загубиха 50% от пазарната си оценка, поскъпнаха с почти 25% след новината за потенциалното обединение. Кредиторът нееднократно е заявявал интерес към сливане с друга испанска банка и изрази готовност да продаде британската "Ти Ес Би банк", която купи за 1.7 млрд. брит. паунда през 2015-а. Акциите на БББА се повишиха с 15% на 16 ноември след новината за евентуалното обединение.

Ако се стигне до сделка, тя вероятно ще наложи закриването на доста банкови клонове, за да се намалят разходите. Въпреки че испанските банки като цяло намалиха наполовина броя на клоновете си през последното десетилетие, в страната все още се падат по около 50 клона на 100 хил. души от населението - едно от най-високите равнища в Европейския съюз - срещу 39 в Италия, 34 във Франция и едва три във Финландия. 

Испанските банки прехвърлят и все повече операции онлайн в отговор на пандемията от коронавируса. Именно това е един от водещите фактори за решението на "Сантандер" да закрие 1000 от своите 3100 клона в страната. 

Председателят на Испанската централна банка - Пабло Ернандес де Кос - призова местните кредитни институции да се консолидират в отговор на "ниската рентабилност на банковия бизнес" и на "кредитния, пазарния и оперативния риск", произтичащ от заразата. Ернандес де Кос посочва, че "от фундаментална гледна точка е важно институциите да постигнат по-дълбока ефективност, да редуцират разходите и да използват по-масово новите технологии". За което "особено полезен инструмент ще е обединението".

Консолидацията може да капитализира по-добре испанските банки, чиито капиталови коефициенти в момента са сред най-ниските в еврозоната. Проверката за прозрачност, осъществена от Европейския банков орган през юни, констатира, че към края на 2019-а най-ниски равнища на първокласния капитал сред едрите кредитори на блока на еврото са имали четирите водещи испански кредитори "Сантандер", "Банко Билбао Биская Аргентария", "Сабадел" и "Каиша банк". 

БББА твърди, че коефициентът на капиталова адекватност на първокласния й капитал ще се повиши с 300 базови пункта след приключване на продажбата на американския й бизнес на "Пи Ен Си". От тези по-високи стойности полза ще има и "Сабадел", ако преговорите за сливане приключат с успех. По подобен начин и "Каиша банк" може да се възползва от по-високите равнища на капитализация на "Банкиа" след осъществяване на обединението на двете кредитни институции. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във