Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банков импийчмънт на Тръмп засега не се очертава

Бурните връзки на президента Доналд Тръмп с финансовия сектор попадна под натиск за пореден път след като главният му финансист, градската му банка и дори ипотечният му кредитор го изоставиха след щурма на Капитолия. Въпросът е дали и другите му банки и финансови спонсори, между които са "Кепитъл уан файненшъл корп." и "Джей Пи Моргън Чейз", планират да го заличат като клиент

Поредното изостряне на отношенията на Тръмп с финансовия бранш започна още в началото на седмицата, когато германската "Дойче банк" реши да не прави повече бизнес с президента или с фамилната му компания "Тръмп организейшън" и очаква от него да погаси три заема за грубо 300 млн. щ. долара, чиито падежи са след две години. Маневрата на "Дойче банк" се очакваше след като служителите, отговарящи за кредитирането на Тръмп и на неговия зет Джаред Къшнър, подадоха оставка на 22 декември 2020-а, за която още тогава информира "Банкеръ". 

Базираната в Манхатън "Сигнъчър бенк" обяви на 11 януари, че закрива сметките на Тръмп с около 5.3 млн. долара наличност по тях.

Банката е платила на президента лихви в размер на 105 хил. долара за 2019-а. Дъщерята на Тръмп - Иванка - навремето е бил в борда на директорите на "Сигнъчър". В официално изявление банката е посочила, че "най-приемливият акт е оставка на президента на САЩ, което е в интерес на страната и на американския народ". 

Ден по-късно, на 12 януари, "Пръфешънъл бенк", която навремето отпусна на президента ипотечен кредит за 11 млн. щ. долара, обяви, че няма да сключва повече сделки с "Тръмп организейшън" и "ще преустанови отношенията си с нея незабавно".

Базираната във Флорида банка е държала 25 млн. долара по специална депозитна сметка на тръста на Тръмп и е платила лихви за 1 млн. долара за 2019-а. Отношенията на "Пръфешънъл" с Тръмп датират от 2018-а когато банката отпуска на президента ипотечен заем за 11 млн. долара с годишна лихва от 4.5% и падеж през 2048-а. Парите са помогнали на Тръмп да купи къщата на сестра си в Палм бийч, точно срещу клуба му "Мар-а-лаго", за 18 млн. долара.  

Засега Ерик Тръмп - един от президентските синове, който управлява фамилния бизнес докато баща бу е в Белия дом, не е коментирал бягството на банките. 

С нажежаването на атмосферата около предаването на властта, в полезрението попаднаха и други компании, свързани с Тръмп.

"Кепитъл уан файненшъл корп."

Американската холдингова компания, специализирана в областта на кредитните карти, автомобилните заеми и дребните банкови услуги, е управлявала 75 млн. щ. долара по четири чекови и спепстовни сметки на Тръмп към 31 юли 2020-а, показват данните от данъчната декларация на президента на САЩ. "Кепитъл уан" е платила на Тръмп и на неговия тръст лихви за 2 млн. щ. долара за предишната година. Потребители на "Туитър" заплашиха банката, че ще закрият сметките си в нея, ако тя не вземе мерки срещу президента. В официално изявление "Кепитъл уан" посочва, че "съгласно банковата политика не обсъжда връзките с настоящи или бивши клиенти". 

"Джей Пи Моргън Чейз"

Най-голямата американска банка е разкрила три сметки на президента с обща наличност от 6 млн. щ. долара, по-голямата част от които са в спестовна сметка, открита от баща му Фред в полза на Тръмп, показва официалната информация. "Джей Пи Моргън" е платила лихви в размер на 17500 долара за 2019-а и отказва коментар за бъдещите си отношения с президента.

"Банк юнайтид"

Базираната във Флорида банка държи 25.25 млн. долара в две специални депозитни сметки на Тръмп, които се олихвяват съобразно текущите лихвени проценти на паричните пазари. Почти цялата сума е в сметка на доверителния тръст на президента (Donald J. Trump Revocable Тrust). "Банк юнайтид" е платила на Тръмп лихви в размер на 102500 долара за 2019-а. Институцията не е коментирала отношенията си с президента. 

"Фърст рипъблик бенк"

Тръмп е имал 50 хил. долара към 31 юли 2020-а по чекова сметка в кредитора от Калифорния, по данни от данъчната декларация на президента. Според официално изявление на банката "това е била единствената сметка на Тръмп, която не е активна и е била закрита". "Фърст рипъблик" не уточнява кога точно се е случило това. 

"Ледър кепитъл"

Небанковата кредитна фирма, която е специализирана в търговски недвижими имоти, е дала назаем на Тръмп 282 млн. долара в периода от 2012-а до 2016-а за четири негови имота в Манхатън. Кредитите са гарантирани от недвижима собственост на президента, включително от кулите му на "Уолстрийт 40" и на "Пето авеню". Впоследствие заемите са секюритизирани и продадени на инвеститори. Джак Вайселберг - изпълнителният директор, отговарящ за кредитните продукти в "Ледър кепитъл" - е отказал да коментира задълженията и връзките с президента. Той е син на Алън Вайселберг - дългогодишен главен финансов директор на "Тръмп организейшън", който преди това е работил за Фред Тръмп.  

Ерик Тръмп описва "Тръмп организейшън" като печеливша компания, която може да партнира на когото си поиска. Защото притежаваните от нея активи са чисти и малка част от тях са ипотекирани, при това ипотеките са пренебрежимо малки в сравнение с оценката на имотите. 

Въпреки множеството конфликти на президента Тръмп с финансовия сектор - необслужвани заеми, компании във фалит и страстта му да съди хора и организации, които не играят по свирката му - засега не се наблюдава недостиг на фирми, желаещи да му отпускат заеми или да управляват парите му. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във