Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банков фалит тресе Латвия

Изпадналата в криза латвийска банка Ей Би Ел Ви (ABLV Bank) фалира - или вероятно ще фалира, и заедно с клона си в Люксембург ще бъде ликвидирана, както предвижда  латвийското законодателство. Това става ясно от официална позиция на Европейската централна банка, оповестена на 24 февруари. Според ЕЦБ банката няма достатъчно средства на разположение, за да устои на масово теглене на депозити.

До тази ситуация се стигна, след като на 13 февруари Мрежата за борба с финансовите измами на Министерството на финансите на САЩ (FinCEN) оповести, че латвийската банка е участвала в криминални дейности.

"Банката проактивно стимулира схеми за изпиране на пари и гарантира, че измамната документация, изготвена в подкрепа на финансовите схеми, някои от които са произведени от самите банкови служители, е с най-високо качество ", съобщават от американското финансово министерство. Администрацията на Доналд Тръмп твърди още, че сред незаконните сделки имало и такива за закупуване и износ на балистични ракети за Северна Корея.  

На фона на обвиненията на САЩ - по искане на ЕЦБ, латвийският финансов регулатор нареди на Ей Би Ел Ви да спре всички разплащания. Мораториумът беше наложен и от люксембургските власти за дъщерното дружество на банката в Люксембург.

Според ЕЦБ ръководството на европейския Единен механизъм за преструктуриране - ЕМП (Single Resolution Mechanism-SRM), е решило, че намесата на европейските регулатори не е в обществен интерес. Така вместо да бъдат спасявани, банките ще бъдат ликвидирани съгласно законите на Латвия и на Люксембург.

Заради силното влошаване на ликвидността на  Ей Би Ел Ви тя няма да може да погаси дълговете си и да изпълни други задължения в установения срок, отбелязва ЕЦБ

 

История

Финансовата институция е основана през септември 1993 г. като регионален клон в латвийския град Айзкраукле и първоначално е наречена Aizkraukles Banka, по-късно е преименувана на ABLV.  Банката е частна и е една от трите латвийски банки, контролирана пряко от Европейската централна банка.

До този момент тя беше третият по големина кредитор в Латвия с представителства в много държави от общността на независимите държави. Определяна е като една от шестте системно важни за страната банки.  В края на третото тримесечие на 2017 г. ABLV  отчита депозити в размер на 2.67 млрд. евро и активи на стойност 3.63 млрд. евро.
През май 2016 г. Комисията за финансови и капиталови пазари (FCMC) наложи на банката над 3 млн. евро глоба заради член на борда й, отговарящ за дейностите срещу прането на пари във финансовата институция.
В периода между май и ноември 2017 г. банката проведе вътрешна проверка вследствие на твърдения за заобикаляне на санкциите, наложени срещу Северна Корея. В резултат от нея на 24 ноември финансовият регулатор и ръководството на банката се споразумяха темата да бъде приключена без административен акт, парични глоби или други санкции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във