Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банкоматът е по-опасен по празниците

Поредицата от празнични дни и свързаната с тях превъзбуденост и прибързаност са най-удобната среда за измамниците. Точно в такива периоди кибер крадците залагат капаните си в банкоматите, пред които дори се образуват опашки.

Скиминг устройствата, поставени в банкомати, могат да се открият, ако хората проверяват внимателно машините, преди да ги използват. Международният доставчик на финансови услуги Euronet съветва да се следват няколко прости правила, за да се намали до минимум рискът от измами при тегленето на пари от ATM устройства.

Проверете за скимове

Скимиращите устройства са четци на карти, които се инсталират в банкомата и понякога са замаскирани по такъв начин, че да изглеждат като част от него. Те крадат данните на картата и впоследствие средствата в нея могат лесно да бъдат изтеглени. Основно правило преди потребителите да поставят картата си в банкомата е да опитат да помръднат клавиатурата, за да видят дали тя е част от машината, или върху оригиналната е поставена фалшива. Важна стъпка при проверката на ATМ устройството е да опитате да отместите пластмасовата част около слота за вкарване на банковата карта. Добре е също така, когато въвеждате PIN кода, винаги да покривате клавиатурата с ръка, в случай че наоколо е поставена незаконно камера.

Местоположението

Трябва да се избягва тегленето на пари от банкомати на локации, които не изглеждат достатъчно безопасни - като тъмни, слабо оживени улици и места без никакви мерки за сигурност. В допълнение, използването на ATM устройство през нощта не е препоръчително, освен ако то не е разположено в оживен район.

Пазете бележката

И машините правят грешки. Белeжката от банкомата е доказателство за извършена трансакция, затова потребителите трябва да я пазят, в случай че възникне някакъв казус. Друга причина да не хвърляте бележката в коша до ATM устройството е, че  тя съдържа много важни данни. Ако информация като вашите имена и номера на сметката ви попадне в ръцете на престъпници, може да си навлечете сериозни неприятности. Те със сигурност ще намерят начин да използват тези данни за извършване на измама. 

Попитайте експертите

Ако се опасявате, че банкоматът може да има проблеми, свързани със сигурността, непременно се свържете с оператора на машината. Начините на връзка обикновено са изписани на самото устройство. Повечето центрове за обслужване на клиенти са на разположение денонощно, за да разрешават различни казуси, така че по-добре потърсете съдействие, вместо да поемате рискове.

Направите същото не само при съмнения за сигурността на банкомата, но и ако имате проблем с тегленето на пари. Важно е да се отбележи, че в този случай причината може да не е машината, която използвате, а банковата ви карта. Затова се свържете и с ATM оператора и с банката си, за да се уверите, че всичко е наред.

Facebook logo
Бъдете с нас и във