Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Банкоматите с Windows XP без защита от април

Банките обаче все още не са готови

Банките по целия свят, погълнати от фикс идеята да покрият строгите регулации за капитала, рискуват да пропуснат крайният срок за подновяване остарелият софтуер на автоматичните терминални устройства (АТМ) и ще платят допълнителни такси на "Майкрософт" (Microsoft) за да продължат да работят и да бъдат сигурни.

Причината за това, е че американската софтуерна компанията ще прекрати техническата поддръжка на операционната система Windows XP, с която оперират банкоматите. Плановете си за това "Майкрософт" оповести още през 2007 година.

До изтичане на крайния срок през април, едва една трета от всички 2.2 милиона банкомати с Windows XP по света ще бъдат модернизирани с по-нова платформа като Windows 7, според един от най-големите производители на АТМ - корпорацията NCR.

За да гарантират, че устройствата са защитени от вируси и хакери, много банки са подписали споразумения с "Майкрософт" да продължи да поддържа ATM-е докато софтуерът им бъде подновен. Това обаче няма да бъде евтино. Банките ще трябва да платят на американската компания стотици милиони, а тези разходи със сигурност ще се отразят върху крайния потребител. Освен това огромен брой устройства ще работят с остарял и не толкова сигурен софтуер, което повдига риска от измами.

Петте най-големи банки във Великобритания - Lloyds Banking Group, Royal Bank of Scotland, HSBC, Barclays и Santander UK или имат, или са в процес на преговори, за удължаване на договорите за поддръжка с "Майкрософт". Разходите за продължаване на поддръжката и подновяването с нова операционна система ще струва около 50-60 млн. паунда за всяка британска банка, според консултантската фирма по финансови технологии SunGard Consulting Services.

Според анализатори, банките са оставили настрана този проблем, тъй като са били прекалено фокусирани върху покриване на новите изисквания за капитал и регулации за финансовия сектор.

Близо 95% от всички банкомати в света сега работят с Windows XP.

Facebook logo
Бъдете с нас и във