Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БАНКОМАТИТЕ НА ЦКБ - ОЩЕ ПО-СИГУРНИ

Заради зачестилите случаи на измами с банкови карти Централна кооперативна банка предприе мерки за гарантиране на още по-високо ниво на сигурност на своите банкомати. Банката извърши софтуерни и хардуерни промени на своите над 300 банкомата, с които направи невъзможно поставянето на тях на скимиращи устройства.
Скимиращото устройство се слага тайно на отвора на банкомата от лица, които целят кражба. При теглене на пари в брой от картодържателя устройството записва информацията от оригиналната карта. Това позволява изработването на фалшива карта, с която да бъдат изтеглени средства от сметката на картодържателя. За да се извърши злоупотреба, престъпниците трябва да разполагат и с ПИН кода към картата.
Усъвършенстването на банкоматите на ЦКБ приключи на 18 февруари 2008 г. и беше свързано със значителни инвестиции за закупуване на най-модерните устройства за защита. Визуално няма промяна в начина, по който изглеждат банкоматите. Инсталираните системи за сигурност предотвратяват опитите за записване на информация от банковите карти. С тези системи банката гарантира спокойствието и защитата при ползване на банкоматите на ЦКБ не само на своите над 660 000 картодържатели, но и на картодържателите на всички други банки, които използват нейните устройства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във