Банкеръ Weekly

греда

Банкомати отхвърлят новата столевка

Това е първият банкомат в света, който навърши 80 години.
S 250 a5a192e9 b129 4dcf a945 3cdfc368fb3f
S 250 a090ce62 a7bd 4fcb ab6e ff154696849d
S 250 979b7e39 dd7e 4be7 93a7 b7eb2c72991f

Вече повече от три месеца, новата столевка, която БНБ пусна в обращение на 18 декември миналата година,  не влиза в банкоматите. АТМ устройствата я разпознават като фалшива и я връщат. Става дума за депозитните банкомати, чиито брой се увеличава в геометрична прогресия. В страната машините за теглене на пари са над 5000. По данни на Борика в края на 2018 г. регистрираните в система "БОРИКА" АТМ устройства са 2 960 броя, като близо 8% от тях са депозитни - т.е около 250. 

Колкото до суперзащитената банкнота, тя спечели престижна международна награда - беше избрана за банкнота на 2019 година по време на конференцията "Висока сигурност при печатните технологии (High Security Printing EMEA)" в Малта.

Проблем има и той вече трети месец не може да бъде решен, коментира специално за "БАНКЕРЪ" Васил Димитров, ръководител отдел “Електронно банкиране” в "Банка ДСК". Експертът обясни, че БНБ няма практика да предоставя образци от новите банкноти на вносителите на банкомати преди да я пусна официално в обращение. Едва след това специалистите трябва да напасват софтуера на машините към особеностите на новия купюр. И понеже това става в Япония, а там се е извила вече огромна опашка, нещата продължават да се бавят.

И в момента, ако искате да внесете столевка от новите, банкоматът ще ви я изплюе обратно, установи репортер на вестника.

Тези неблагополучия битуват едновременно с продължаващото бурно развитие на картовите транзакции в България.

За 2018 г. картовата система БОРИКА е обработила почти 222 млн. финансови транзакции на стойност близо 28 млрд. лева. Това представлява ръст на броя "сделки" от почти 16% на годишна база, а увеличението на сумите е над 14 на сто. Това съобщиха за вестника официално от БОРИКА. Депозитните транзакции, за които стана дума в началото, нарастват с близо 85% за година време.

Един друг опит се провали междувременно с трясък.

Премиерът Бойко Борисов поиска в началото на годината винетки да могат да се купуват и чрез банкоматите. "Вчера колегите работиха доста. Надявам се до десетина дни  да адаптират системата и хората да могат и чрез банкоматите да  купуват винетки.  Мога да кажа, с голямо извинение за трудностите, но когато от хартиен минаваш на електронен носител, винаги има такива сътресения." Това буквално заяви Бойко Борисов.

"БАНКЕРЪ" провери възможностите винетка да може да се купува от АТМ.

"Прнципно не е невъзможно. Въпросът е дали имаме екипирани банкомати да правят такива неща. Имаме услуга, при която с карта се плаща за използване на метрото и банкоматът вади билетче, но това е съвсем друго нещо. Става дума за специален "киоск", който трябва да се направи, а нашите банкомати тази функционалност я нямат." Това коментира Иван Станчин, CRISC, старши мениджър "Информационна сигурност" в "Уникредит Булбанк".

Не е невъзможно да се изпълни волята на премиера, но се изисква сериозна доработка на банкоматите и допълнителна настройка. Подобно устройство трябва се сертифицира от БНБ, което още повече затлачва във времето реализацията на идеята. С една дума - технически не е невъзможно, но въпросът е колко време ще отнеме и дали похарчените ресурси си заслужават.

Явно идеята е загубила смисъл по оста "инвестиция-ефективност".

Използването на банкомат в днешно време е една от многото ежедневни дейности, които почти всеки човек на планетата извършва. Но повечето хора рядко се замислят за механизмите, които стоят зад ATM устройствата и за тяхната история. 

За мнозинството от нас единственото, което има значение, е дали имаме достатъчно средства в банковата си сметка, които да изтеглим. 

 

"Банката в джоба"

Скоро нуждата от карта ще отпадне. Технологиите продължават да се развиват с висока скорост, което не изключва и машините за теглене на пари в брой. През последните години станаха достъпни много иновативни функции, включително и биометричната идентификация. Много е вероятно в едно недалечно бъдеще изобщо да не се нуждаем от дебитни или кредитни карти. Първите стъпки в това направление е "банката в джоба" - мобилните телефони, както и един куп IT джаджи като гривни, пръстени и ключодържатели, с които да се плаща, за което "БАНКЕРЪ" писа в предишния си брой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във