Банкеръ Weekly

Колонцифър: Пропуски

Банко де Eспанья под лупа

Скокът на цените на испанските банкови акции показва, че инвеститорите постепенно възвръщат доверието си във финансовия сектор на страната (с обем от 3.4 трлн. евро). Кредиторите от Испания продават облигации и увеличават базата си от депозити, а разходите за обслужване на държавните заеми са най-ниски от година насам - все индикатори, които сочат, че лечението на бранша дава резултати. Базовият испански борсов индекс IBEX 35 е поскъпнал с 6.5% през първите две седмици на тази година благодарение на 41-процентния скок на акциите на Банкинтер и на 28-процентния ръст на книжата на Банко популар Еспаньол.


Чистият размер на заемите, които испанската банкова система е взела от Европейската централна банка, се е понижил до 313.1 млрд. евро през декември 2012-а (срещу 340.8 млрд. евро през ноември) - най-ниският размер от миналия май досега, съобщи Банко де Еспанья на 14 януари. Депозитите, включително и на фирми и домакинства, са нараснали с 0.7% през ноември 2012-а в сравнение с октомври.


Броят на клоновете на испанските банки е паднал от върховите 45 707 през 2008-а на около 39 хил. към края на миналата година - още един белег, че кредиторите се стремят да управляват по-ефективно бизнеса си. Положителни са и съобщенията, че Банко де Еспаньа иска от банковите групи да ограничат размера на лихвите, които плащат по депозитите, защото подобна стъпка ще им помогне да ограничат разходите за дребни банкови услуги и да качат печалбите.


На фона на тези оптимистични новини продължава разследването на дейността на Испанската централна банка във връзка с изтеклата в средата на миналата седмица информация от извършената вътрешна проверка на институцията. Тя бе назначена, за да проучи условията по поисканата през юни 2012-а европейска финансова помощ от 100 млрд. евро за спасяване на националния банков сектор.


Испанският всекидневник Ел паис писа, че инспекторите са критикували Банко де Еспанья за липсата на контрол върху определянето на допълнителните възнаграждения в бранша, както и за случаите на очевидни пропуски. Вестникът информира също, че инспекторите обвиняват централните банкери, че са променили заключенията от проверките.


Както е известно, Испанската централна банка е задължена да контролира регионалните спестовни институции, които в предкризисните години на разцвет се впуснаха да кредитират строителните предприемачи и купувачите на жилища и по този начин увеличиха с огромна скорост бизнеса и кредитните си портфейли. Банко де Еспанья обаче не само че не удари спирачки на този бум, но и в разгара на кризата продължи да твърди, че не се е налагало да се качва капиталът на кредиторите.


Случаят бе поет от главния прокурор на Испания Едуардо Торес-Дулче, който обяви, че ще поиска информация от институцията по тези твърдения. Той предупреди, че ще приложи закона с цялата му строгост, ако бъдат открити доказателства за криминално престъпление.


Банко де Еспанья съобщи на страницата си в интернет на 9 януари, че екипите от проверяващи трябва да разширят обсега на дейността си, за да покрият 16-те най-важни банки, каквито са били препоръките на комисията, разследвала надзорните процедури. Най-големите кредитни портфейли пък ще се инспектират на всеки три години. Централните банкери коментираха на 10 януари, че ще сътрудничат на разследването, но отхвърлиха внушенията за криминални деяния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във