Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките заделят милиарди за уреждане на правни спорове

Големите банкови институции са заделили почти 7 млрд. щ. долара (4.38 млрд. лири) за уреждане на потенциални споразумения с регулаторните органи, които в момента разследват твърденията за сключване на тайни сделки и манипулиране на валутните пазари. Това информира агенция "Ройтерс".

Най-голямата европейска банка HSBC оповести днес, че ще задели допълнителни провизии в размер на 378 млн. долара, специално за уреждане на потенциално споразумение с британския финансов регулатор (FCA). HSBC е само една от шестте кредитни институции, които ще направят допълнителни провизии.

През миналата седмица британските банки Royal Bank of Scotland (RBS) и Barclays заделиха съответно по 640 млн. долара и 800 млн. долара за покриване на възможните разходи за съдебни спорове.

Това означава, че само три британски банки са направили провизии за почти 1.8 млрд. долара и то единствено за въпроси, свързани с разследването на валутната търговия.

Целта на провизиите е да се използват при необходимост за плащане на разходи или загуби, които се очаква да настъпят в бъдеще, а крайната сумата може да бъде повече или по-малко от заделената.

Сред банките, които се подготвят за потенциални правни спорове са и Deutsche Bank, Credit Suisse, UBS и американските титани J.P. Morgan и Citi.

Заделените провизии на банките обаче могат да се окажат недостатъчни, ако американското Министерство на правосъдието изпълни заканата си да наложи няколко милиарда долара глоби на банките за финансови злоупотреби.  Около десет други регулатори по света също разследват случая.

Facebook logo
Бъдете с нас и във