Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките за развитие да престанат да кредитират изкопаемите горива

Джанет Йелън поиска от международните банки за развитие да ограничат кредитирането на изкопаеми горива като част от глобалните усилия за "иззеленяване" на финансовата система.

Щатският финансов министър каза, че ще събере шефовете на този вид институции, за да ги запознае с очакванията на ръкводителите на финансовия бранш, че те ще съобразят портфейлите си с Парижкото споразумение за постигане на нулеви въглеродни емисии колкото е възможно по-бързо.

Госпожа Йелън отправи посланията си по време на международната конференция за климата във Венеция, която се проведе на 11 юли. Те са израз на усилията на финансовите министри и централните банкери по света да подтикнат кредиторите да подкрепят целевите параметри за ограничаване на отделяните в атмосферата парникови газове и да спрат притока на пари в проекти, които допринасят за замърсяване на околната среда. 

Въпреки че банките за развитие дават назаем сравнително малко средства за подобни инициативи, те отключват далеч по-едри парични потоци от търговските кредитни институции, най-вече в развиващите се пазари. Поради което през последните години зелените групи са атакували именно тези организации, за да пресушат финансирането на едрите замърсители.

От началото на пандемията банките за развитие са отпуснали кредити в размер на общо 12 млрд. щ. долара за проекти за чиста енергия и 3 млрд. долара за други енергийни източници като суров петрол и природен газ, сочат последните данни на Международния институт за устойчиво развитие, публикувани през март. За първи път никакви пари не са били насочени към добива на въглища.    

Много институции, на първо място - Азиатската банка за развитие - обещаха да спрат да кредитират проекти за добив на твърди горива, но не и за природен газ, който е по-чист източник на енергия. Учените настояват за редуциране на световните емисии от всички тези енергийни източници до нула до средата на столетието, за да бъдат предотвратени опасни равнища на затопляне на атмосферата. 

Госпожа Йелън очаква също от банките за развитие да не позволяват нови инвестиции да отиват за генериране на енергия от изкопаеми горива освен в случаите когато други опции не са налице. 

Главният изпълнителен директор на "Блек рок" (най-големият мениджър на активи в света) - Лари Финк - призова правителствата да разработят по-силен дългосрочен климатичен финансов план, за да отпушат вливането на частни капитали в прехода към нисковъглеродна икономика. В реч на конференцията за климата във Венеция той призова и за реформа на МВФ и на Световната банка, която да повиши способността им да се справят с климатичните промени.  

Финк изложи три "критични" проблема, които трябва да намерят решение, за да се гарантира екологичния преход, който той оценява на 50 трлн. щ. долара възможност за инвеститорите.

На първо място, частните компании трябва да бъдат подложени на същия натиск както публичните дружества да споделят информация за усилията, които полагат за устойчива околна среда. Защото в момента регистрираните на борсата петролни и газови фирми са мотивирани да продават повече замърсяващи активи на частни и на държавни юридически субекти, върху които се упражнява по-слаб надзор и които огласяват оскъдни данни за дейността си. 

На второ място, Финк смята, че правителствата рискуват да увеличат социалното неравенство, ако не създадат по-голямо търсене на по-зелени продукти и услуги, намалявайки разходите или "зелените премии", наказващи по-слабите.  

И последно, глобалните институции като Световната банка и МВФ, трябва да се променят, така че да положат повече усилия за насърчаване на частни капитали да помогнат за финансирането на енергийния преход на развиващите се пазари. Финк посочи, че двете структури са създадени преди почти 80 години на базата на модела на балансите на централните банки и е време да "преосмислят ролите си". 

Международната конференция за климата във Венеция се провежда ден след срещата на финансовите министри на Г-20 на 10 юли. На нея официалните представители подкрепиха обхватна ревизия на международната данъчна система, включваща 15% минимален данък за едрите корпорации, целящ да ги откаже от пренасочването им към данъчни убежища. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във