Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките вдигат таксите като за последно

В момента банките вдигат масово таксите по разплащателните сметки. Това свое наблюдение съобщи финансовият експерт от портала "Моите пари" Десислава Николова пред БНР.

Както "БАНКЕРЪ" писа от 1 февруари догодина банките ще са длъжни да въведат "приемливи" такси по разплащателните сметки. Задължението на банките е записано в закон, чийто текстове влязоха в сила по-рано този месец. Средният размер на тарифата ще бъде оповестен от Централната банка до 15 октомври.

Разплащателната сметка е сред най-масовите услуги, а въвеждането на приемливи размери на таксите по нея цели - всеки да има възможност да си открие такава сметка. Според Николова необходимостта банките да намалят единия вид такси, няма да рефлектира върху тези по другите им продукти - например при кредитите. "Банките се опитват всячески да стимулират с изгодни оферти кредитирането и може би това ще ги въздържи от това да увеличават другите такси и комисионните", прогнозира Николова.

Адвокат Валентина Иванова обаче е на противното мнение. Тя дори предупреди, че банките въвеждат и нов вид такси като тази при запорирани сметки, нещо за което "БАНКЕРЪ" също писа. "Събирането на пари от това нещо означава просто, че банката налага такса за извършване на правосъдна дейност, която не е от техните компетенции и печелят на гърба на съдебната система", обясни тя. Според Иванова не трябва да се събират пари за услуги като извлечение от банкова сметка, защото това е право на клиента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във