Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките вдигат приходите си от такси и комисиони до 326 млн. лв.

Банките отчитат покачване на приходите и на печалбата от такси и комисиони на годишна база. Това показват данните на Асоциацията на банките към края на първото тримесечие на годината.

Нетният доход от такси и комисиони достига до 273 млн. лв. към 31 март, като на годишна база се забелязва ръст от 4.3 процента. За сравнение стойността в края на март 2020 г. е била 261.6 млн. лева.

Приходите от такси и комисиони възлизат на 326 млн. лв., а годишното им повишение е от 3.7 на сто. В същото време разходите за такси и комисиони се увеличават с 10.1% на годишна база – до 53 млн. лева.

От банковата асоциация отчитат, че близо една четвърт от нетния общ оперативен доход на банковата система се формира от нетния доход от такси и комисиони. Прави се обаче уточнението, че това съотношение е под средното ниво за ЕС, което е 30.05% по данни на Европейския банков орган за четвъртото тримесечие на 2020 година.

Резултатите не са изненадващи предвид тенденцията за периодично покачване на размера на таксите, които банките начисляват на потребителите за различни услуги. Един такъв пример е мащабното поскъпване на таксите по разплащателните сметки през последната година. Според данните на БНБ, например средният размер на таксата за откриване на разплащателна сметка в офис на банката вече е 2.55 лв. спрямо 1.94 лв. преди година. 

Забелязва се също увеличение при тарифата за откриване на разплащателна сметка с издаване на дебитна карта към сметката - от 1.42 лв. на 1.52 лева. Поскъпване има и при обслужването на сметка. Сега средната такса е 2.97 лв. на месец спрямо 2.39 лв. преди година. За обслужването на сметка с издадена дебитна карта увеличението за година е по-скромно - с 0.11 лв. на годишна база.

Освен това има тенденция и за леки увеличения при тарифите за теглене от банкомат. Когато дебитна карта е на същата банката, таксата се вдига от 0.19 лв. на 0.25 лв., а когато издател на пластиката е друга банка, се увеличава от 0.98 лв. на 1.15 лева. Отделно, регистърът на БНБ показва, че за година са се увеличили и повечето такси за кредитен и периодичен превод.

Именно затова експертите от години съветват за базовите банкови услуги да се ползват електронните канали, тъй като таксите за операции в електронното или мобилното банкиране са в пъти по-ниски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във