Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките в Хонконг призовават служителите си да останат вкъщи, тъй като насилието ескалира

Голямата инвестиционна банка Citigroup предупреди служителите си в Хонконг "да избягват незаконни събирания", след като един от банкерите й влезе в остър сблъсък с полицията. Фирмите в града насърчават служителите си да останат вкъщи, за да гарантират безопасността на своите семейства, тъй като протестите продължават, а насилието ескалира.

Източници на Bloomberg посочват, че Citigroup е провела конферентен разговор със своя хонконгски персонал, с призив да се избягват местата на сблъсъци между протестиращи и полиция. Според хората, инвестиционният банкер, който е влязъл в сблъсък с полицията, е и човекът, забелязан в широко разпространен клип в социалните мрежи. На видеото се вижда как трима полицаи са заобиколили мъж насред пешеходна пътека. Той се опитва да избяга, но в един момент полицаите го свалят на земята. Докато органите на реда са се нахвърлили отгоре му, се чува висок глас, най-вероятно неговия - "Жители на Хонконг, съпротивлявайте се!"

„Ние знаем за този инцидент и разследваме по-нататък“, заяви Джеймс Грифитс, говорител на базирания в Ню Йорк кредитор. „Докато разследванията продължават, би било неуместно да се коментира. Очакваме всички наши служители да спазват закона", подчерта говорителят.

Ръководителите на редица компании изразиха повишено ниво на предпазливост след многократните демонстрации по улиците на Хонконг, дори понякога - директно пред вратите на офисите. „Там, където срещите вече са планирани, мениджърите не трябва да се колебаят, а да отменят или насрочат друга, в зависимост от развитието на ситуацията,“ предупредиха от BNP Paribas.

Банката Standard Chartered също посъветва служителите да пренасочат срещите си и да пътуват с повишено внимание.

В основните офиси на JPMorgan Chase в Хонконг, където само на крачки се случиха някои от най-големите сблъсъци между протестиращи и полиция, на служителите им беше казано да се чувстват упълномощени да правят уговорки само „при обстоятелства, които изискват гъвкавост (напр. семейни нужди, закриване на училища, транспортни проблеми.)“

„Исках да се уверя, че съм добре разбран, като се имат предвид обстоятелствата“, пише в докладна записка Филипо Гори, главен изпълнителен директор на банката в Ню Йорк по операциите в Хонконг. „Благодаря за взаимната подкрепа и тази на нашите клиенти по време на труден за региона период.“

Фирмите се опитват да работят с обичайния темп на фона на засилените демонстрации и пострадалия 22-годишен студент, който по-късно почина в болница. Основното предизвикателство пред много банкери и търговци е невъзможността за провеждането на нормален работен ден, тъй като протестиращите възпрепятстват движението в час пик - затворени са метростанции и са спрени автобусни линии. Онези, които излизат по това време, са свидетели на действията на полицията, която преди по-малко от ден беше принудена да използва сълзотворен газ, за да разпръсне група радикали, барикадирали няколко улици в центъра на града. А днес правителството обяви за първи път, че ще затваря държавни училища.

Банката HSBC също призова служителите си да работят от разстояние, ако е възможно, като поддържат връзка с мениджърите си чрез съобщения. А от Deutsche Bank предупредиха целия си хонконгски персонал да внимава докато пътува. "Докато пътувате, бъдете бдителни и планирайте пътуването си, преди да си тръгнете от офиса“, подчертаха от банаката със седалище във Франкфурт.

В началото на лятото в Хонконг избухнаха масови протести заради решението на властите да приемат закон за екстрадицията, който позволява нарушителите да бъдат предавани на континенталната част на Китай. Въпреки оттеглянето на законопроекта, младежите - привърженици на опозицията, заявиха готовност да продължат с безредиците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във