Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките в България ще се включат в Европейската седмица на парите

Европейската седмица на парите ще се проведе от 12 март до 16 март 2018-а, информират от Асоциацията на банките в България (АББ). Съвместната инициатива на Европейската банкова федерация, на която АББ е член и национални банкови асоциации се отбелязва в Европа за четвърта поредна година. През 2018 г. Европейската седмица на парите съвпада и с Глобалната седмица на парите, като се очаква посланията от инициативите да достигнат до близо 8 млн. млади хора.
Целта на Европейската седмица на парите е да се повиши обществената информираност по въпросите на финансовото образование и финансовата грамотност чрез организиране на различни събития за учениците, както на национално, така и на европейско ниво. В дългосрочен план целта на кампанията, която включва над 30 държави, е да се подобри нивото на финансово образование в Европа, по-специално, за ученици в основните и средните училища.
АББ обменя добри практики с други европейски банкови асоциации по отношение на повишаването на финансовата грамотност сред учениците. АББ бе сред водещите асоциации във финансовия сектор, подкрепили стартирането на Проект „Практични финанси”, чрез подписването на Меморандум за сътрудничество през ноември 2017г., с цел повишаването на финансовата грамотност на учащите се и като част от това - въвеждане на час по финансова грамотност в българските училища.
Банковият сектор в България е приел за своя мисия активно да подкрепя и съдейства за повишаване на финансовата грамотност на младите хора в страната, тъй като техните познания в областта на финансите са от изключителна полза и важност за цялото общество. За тази цел банките извършват регулярни дейности, чрез които запознават българските ученици с дейността си и оказват подкрепа за реализиране на различни учебни инициативи, например, създаване и развиване на дейността на учебни търговски банки. Подобни кампании спомагат за разбирането на децата относно функционирането на банковия сектор и придобиването на повече знания по основните финансови въпроси, като например, базови правила за това, как могат да управляват парите, с които разполагат, по какъв начин да направят седмичния си бюджет или как да спестяват, за да си купят желаните неща.
По време на Европейската седмица на парите 2018 дейности и инициативи, посветени на повишаването на финансовата грамотност на учениците, са предвидени от страна на Банка ДСК, Банка Пиреос България, Обединена българска банка, Пощенска банка, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк България, Ситибанк Европа-клон България, ТИ БИ АЙ Банк, УниКредит Булбанк и Централна кооперативна банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във